-

Pâinea de Bobotează - rețetă ritualică

Boboteaza este ultimul eveniment important al Sărbătorilor de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului are ca moment culminant sfințirea apei. Agheasma astfel obținută este folosită în diferite ritualuri ale bisericii creștine.

De asemenea, pentru tămăduirea bolilor și pentru protejarea oamenilor sau a gospodăriei împotriva pericolelor și a duhurilor rele.

Iar pentru ca minunea savarsita de Boboteaza prin sfintirea apei se rasfrange asupra intregii naturi (toate paraurile si raurile, izvoarele si fantanile raman sfintite timp de doua sau sase saptamani), crestinii se curata fizic si sufleteste pentru a primi cu folos darul lui Dumnezeu.

In ziua de Boboteaza, cand inmoaie preotul crucea in apa, se spune ca toti dracii ies din ape si o iau la fuga. Din aceasta cauza e bine sa nu lasi haine agatate afara pe sarma, ca sa nu se ascunda sub ele. Cand preotul intra in casele oamenilor cu apa sfintita, exista obiceiul de a pune pe cruce un fuior de canepa, ce intruchipeaza barba lui Hristos. Dupa ceva timp, fire din acest fuior se vor lega de plasele de pescuit ca sa se umple de peste.

In alte zone, femeile pregatesc doua paini sau doua turte: una mai mare si una mai mica. Cea mare o ofera preotului, iar pe cea mai mica, rupta in bucati, o dau vitelor, ca sa fie ferite de pericole.

Cum se face Pâinea de Bobotează?

Ai trebuinta de: un kg faina, 25 g drojdie, un ou, zahar, sare, lapte, ulei, o lingură de busuioc uscat, mărunțit; facultativ: mac, susan.

Drojdia se dizolva in putin lapte cald amestecat cu o lingura de zahar. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijlocul ei. Se adauga laptele amestecat cu drojdie, oul, busuiocul si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, adaugand cat lapte este nevoie. Se lasa aluatul la crescut. Se modelează din el două pâini rotunde, apoi se fac cu latul palmei pe ele două adâncituri închipuind semnul crucii (sau se decorează cu cruci din mici suluri de aluat, eventual și cu alte decorații), apoi se asaza in tavi unse cu ulei.

Se mai lasa sa creasca inca un sfert de ora, se unge fiecare paine cu ou si se coace.

Facultativ, se poate presara deasupra mac sau susan.

Din volumul „Rețete românești de peste an” de SIMONA LAZĂR

Vezi și Piftie de porc (de gătit în Ajunul Bobotezei, de mâncat la Sf. Ion)

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay