-

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

Scris de

O vizită în "ținutul păstrăvilor", la Bicaz, nu se putea încheia fără câteva sugestii despre cum se poate afuma peștele.

Mi-ar fi plăcut să știu cum îi plăcea Majestății Sale Regele Carol I (care avea, prin aceste locuri, o păstrăvarie) sa i se pregateasca frumusetea de "hrapitor de apa dulce".

Dar cum nu s-a pastrat vreo marturie in acest sens, ma multumesc cu retetele adunate de la pastravaria de la Potoci, ori de pe la hanurile pe unde se zvoneste ca ar fi poposit ba Hogas, ba Sadoveanu…
Pregatit in harzob de cetina ori in afumatoare, pestele e delicios, iar retetele vi le voi da si domniilor voastre, pe rand, care cum le-o fi timpul. Acum, iat-o pe cea a lui "badia Ion" din "Cheatra" – adicatelea din Piatra Neamt - "megiesul" nostru dintr-o zi geroasa de sambata, care ne-a imbiat cu un pastrav afumat.
"Ai grija sa fie pestele proaspat", isi incepe "lectia de bucatarit". "Nu-i indeparta solzii, ca doar pielea nu se mananca. Dar curata-l pe dinauntru si scoate-i branhiile. Apoi, agata-l in carlig. Da-l cu sare pe dinauntru si, drept condimente, foloseste enibahar.
Pentru «camera de fum» pregateste cetina de brad, verde, proaspata, sa se simta dupa aia si-n gustul pestelui padurea. Asaz-o in tava de jos, iar deasupra pune 20 de centimetri de rumegus umed, sa arda incet. Caldura in camera de fum nu trebuie sa depaseasca 50-70 grade Celsius (la inceput mai rece), pentru ca pastravul sa traga toata aroma fumului in carne. Dupa o zi la fum, adauga lemne mai uscate, ca sa se ridice temperatura si sa se reduca fumul.
Acum, pastravul o sa inceapa sa «asude», si nu-i bine sa-i curga sucul in foc, asa ca pune sub el o tavita, sa se adune zeama. Dupa inca o zi, pastravul e gata si de uscat, si de afumat, iar tot ce mai ai de facut e sa-ti inviti prietenii la masa".
Acestea fiind spuse, ne-am pus si noi dinaintea mesei (de brad), asteptand sa ni se aduca bucatele si-o tuica de prune. Sa nu ne mai pese de gerul de-afara, ci numai de povestile care ne-nconjoara, aromind a bucatarie moldava…

 Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay