-

Borș moldovenesc de legume

Scris de

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu ceapă și ardei gras, cu roșii și fasole fiartă, cu câteva linguri de ulei (să aibă steluțe, când îl pui în farfurie).

Acrit, nu-i asa?, cu… bors – ca doar de-aia se cheama cum se cheama! Dar “chichirezul” la zeama asta sunt verdeturile: leustean – ah!, leusteanul, cu aroma lui intensa, de sa te trezeasca din visare! –, apoi: patrunjel, marar si cimbru.

“Fiertura e una clasica si se face ca pe vremea strabunicilor” – m-atentioneaza, din fila de carte, Dan-Silviu Boerescu si Jeni Romanciuc. “Elementul crucial este verdeata, care, adaugata generos dupa ce oala a fost luata de pe foc, innebuneste borsul de arome. Ideal este ca verdeata sa fie rupta din gradina in timp real, inainte de a fi trantita in bors, ceea ce-i va conferi acestuia o prospetime si o savoare unice”. Veti fi voind sa stiti cum se prepara…? Atunci, ascutiti-va creionul, dati pagina caietului de retete si notati indicatiile (asa cum le-am gasit si eu in “Gradina Imperiului – 165 de retete din Basarabia tuturor aromelor”, volumul celor doi gastronomi mai sus citati, aparut la Editura Trei):

“Se prajeste ceapa pana se rumeneste, dupa care se prajesc si ardeii cu morcovul taiat cubulete mici. Mai apoi, tot cu ceapa prajita se calesc si rosiile curatate de coaja si tocate din cutit in prealabil. Dupa ce se combina cele doua prajeli, totul se da la foc pana scade zeama. Cartofii se pun in oala cu doi litri de apa, iar cand sunt aproape gata se adauga prajeala, fasolea si borsul, se sareaza potrivit si se fierbe totul cam 15 minute. Imediat dupa ce se ia de pe foc, se pune verdeata tocata. Se serveste rece, cu sau fara smantana, dupa preferinte”. Recomandarea mea: daca aveti si-o ceapa verde – de “anul doi” (sau “din arpagic”, cum se mai zice), cu albul gros si-un picut iute, iar nu vreo subtirea ivita din samanta! –, atunci chiar va fi gustul borsului desavarsit!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay