-

Friptură țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Scris de

Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de bucate interbelice – „Dictatura gastronomică”. Iată cum recomanda el să se pregătească o delicioasă FRIPTURĂ ȚĂRĂNEASCĂ:

Înfierbântă într-o cratiță o lingură de untură sau untură de porc, apoi așterne 4 felii de mușchi de porc. Nu acoperi cratița. Timp de 12 minute, rumenește-le pe amândouă părțile. Fă să scadă focul și mai pâlpâie vreo 20 de minute.

O farfurie încălzită freac-o cu un cățel de usturoi. Apoi amestecă: trei linguri de untdelemn, o lingură de pătrunjel tocat, două lingurițe de muștar, sare și piper. Toarnă sosul în farfurie, așază cotletele și întoarce-le în sos; ține farfuria la cald pe mașină. Scoate grăsimea din cratiță. Toarnă vreo trei linguri de apă caldă, rade cu lingura de lemn fundul cratiței, pe foc tare. Toarnă peste cotlete și servește cu cartofi prăjiți. O excelentă mâncare.

- din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare”, Constantin Bacalbașa, ediție îngrijită, prefațată și adnotată de Simona Lazăr, Editura Cartex, 2009

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay