-

100 de anonimi pentru 100 de ani de istorie românească

La 100 de ani de la Marea Unire, Antena Satelor cu sprijinul RADOR, Departamentul de Istorie Orală, își propune să recupereze pagini importante din ultimul secol de istorie.

Istoria celor mulți, istoria celor mici, istoria anonimilor. De cele mai multe ori rămâne necunoscută. Pierdem istorisiri și istorii, ciuntind astfel marea istorie.

Unirea de la 1 Decembrie 1918, al doilea război mondial, mișcarea de rezistență anticomunistă, colectivizarea, comunismul lui Dej și Ceaușescu, revoluția de la 1989, toate acestea vor fi redescoperite prin intermediul mărturiilor martorilor direcți într-o serie de interviuri memorabile. Pe parcursul acestui an vă prezentăm „100 de anonimi pentru 100 de ani de istorie”.

Avem de unde alege. Din 1993 până astăzi arhiva de istorie orală a Radio România a adunat peste 3700 de înregistrări și interviuri cu martori participanți la evenimentele din ultimul secol.

Vă invităm pe www.rador.ro, unde veți descoperi mărturii unicat, adevărate bijuterii jurnalistice, care demonstrează cât de importante sunt pentru noi, cei de astăzi, documentele de istorie orală.

Secția de istorie orală a luat ființă la 1 februarie 1993 la inițiativa jurnalistului Eugen Preda, fost președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune. A fost un demers revoluționar pentru România acelor ani, fiind prima formă instituționalizată de practicare a istoriei orale din țară.

Redescoperiți istoria României prin ochii, mintea, inima oamenilor care au trăit-o.

Vă oferim mărturiile a „100 de anonimi pentru 100 de ani de istorie”. Din martie, la Antena Satelor!

Articole înrudite