-

Vernisaj expoziție Marea Unire, la Palatul Roznovanu din Iași

Muzeul Național Cotroceni va prezenta în fața publicului ieșean secvențe cruciale din istoria României, într-un proiect ce face parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului.

Primăria Municipiului Iași și Muzeul Național Cotroceni organizează vineri, 9 martie, de la ora 16.00, la Palatul Roznovanu, vernisajul expoziției „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari, 

Proiectul MNC își propune să evidențieze rolul Familiei Regale Ferdinand și Maria atât în actele decizionale, cât și în acțiuni privind, pe de o parte, participarea armată a României în Primul Război Mondial, iar pe de altă parte, realizarea idealului național al Unirii, cu recunoașterea din partea marilor puteri europene. 

Expoziția va include fotografii rare, aflate în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, înfățișând Familia Regală în perioada tratativelor de pace, reîntoarcerea la București în decembrie 1918, precum și Încoronarea de la Alba Iulia.

Expoziția va fi deschisă publicului, în incinta Palatului Roznovanu, până pe data de 18 martie.

Articole înrudite

 • Lansăm Moştenitorii României, un proiect Radio România

  Moştenitorii României, un titlu pe cât de copleşitor, pe atât de generos. Ne duce cu gândul la noi, cei de astăzi şi la cei care ne vor urma şi leagă trecutul de prezent şi viitor. Citește mai mult:

 • Centenarul Unirii Basarabiei cu România la Teatrul Radiofonic

  Producţiile Teatrului Naţional Radiofonic Lumină pentru Basarabia şi 27 martie 1918 – Întoarcerea acasă, vor fi prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii.

 • Omagiu adus Reginei Maria la Curtea de Argeș

  De Ziua Internațională a Femeii, va fi organizat evenimentul dedicat Reginei Maria. Manifestarea este organizată în cadrul Centenarului Marii Uniri și va avea loc la Mănăstirea Curtea de Argeș.

  Regina Maria era supranumită ”Regina Soldat”, pentru contribuția pe care a avut-o în Primul Război Mondial, prin campaniile de ajutorare a soldaților români.

  În acest an, în cadrul Centenarului Marii Uniri, autoritățile din Argeș omagiază personalitatea Reginei Maria, cea despre care Robert D. Kaplan scria:

  „Regina Maria, mai mult decât oricine altcineva, s-a bătut pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România, la sfârșitul Primului Război Mondial. A dormit pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Balcanic și ale Primului Război Mondial, alături de soldații săi. Prin forța de nezdruncinat a voinței sale, această prințesă britanică s-a redefinit pe sine însăși ca româncă oferindu-le supușilor săi o mai bună înțelegere a ceea ce urma să fie România, decât oricare din viziunile celor care au urmat după ea.”

  Program eveniment:

  Ora 14.00: Lansare de carte ”Regina Maria” – la Muzeul Municipal Curtea de Argeș

  Ora 15.00: Depunerea Flăcării Centenarului la Mormântul Reginei Maria a României

  Ora 15.10: Te Deum – oficiat de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

  Ora 15.50: Aprinderea lumânărilor la mormintele regale

  Ora 16.00: Evocarea personalității Reginei Maria a României și a eroilor din Curtea de Argeș căzuți în primul Război Mondial și acordarea diplomelor centenare

  Ora 18.00: Spectacol extraordinar ”Regina Maria a României – Regina Soldat – Regina Modernă” – la Casa de Cultură și Arte ”George Topârceanu”.

  Constantin Pasol - corespondent Radi Antena Satelor

 • O nouă întâlnire „Conversații la muzeu“

  Manifestarea se înscrie în calendarul evenimentelor pe care Muzeul Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând rolul avut de femei în construirea României Mari.