-

"100 de baloane pentru România", festival de zbor cu balonul dedicat Centenarului

Ediţia din acest an a Festivalului Maramureş Balloon Fiesta, intitulată "100 baloane pentru România", va fi dedicată Centenarului României, a anunţat pe pagina de socializare, organizatorul evenimentului, Asociaţia S.E.N.S.

Potrivit sursei citate, 100 de baloane cu aer cald din întreaga Europă se vor reuni, în perioada 3-7 octombrie, în Maramureş pentru o întâlnire memorabilă, cu un onest şi asumat mesaj despre pace şi bucurie.

"Centenarul Romaniei coincide cu 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, un eveniment cu o încărcătură spirituală puternică pentru întreaga Europă. Prin "100 baloane pentru România" propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României" a precizat, preşedintele Asociaţiei S.E.N.S, Loredana Ionescu.

Cele 5 zile ale festivalului Maramureş Balloon Fiesta vor reuni sesiuni de zbor liber cu balonul, sesiuni de zbor ancorat, zboruri cu planorul, târg meşteşugăresc, gastronomie locală şi activităţi pentru copii.

La zborul liber de duminică dimineaţa, 7 octombrie 2018, cei 400 de membri de echipe din 28 de ţări europene, împreună cu participanţii care vor fi prezenţi pe aerodromul din Baia Mare, vor ţine un moment de reculegere pentru comemorarea eroilor români.

Ziua de joi, 4 octombrie, este dedicată piloţilor şi echipajelor pentru care organizatorii pregătesc o incursiune în zona rurală a Maramureşului, în Ţara Lăpuşului şi va începe cu zborul de dimineaţă, la ora 8,00, momentul cel mai spectaculos al zilei din punctul de vedere al frumuseţii peisajului ce va putea fi admirat.

Având in vedere faptul că maramureşenii au fost, în urmă cu 100 de ani, în prima linie a celor care au crezut în ideea de unitate naţională, piloţii vor încerca, în cadrul zborurilor libere, să aterizeze şi în satele Şiseşti şi Băseşti, locurile de origine ale personalităţilor marcante Vasile Lucaciu şi Gheorghe Pop de Băseşti, doi dintre făuritorii României Mari.

Evenimentul aflat la cea de-a cincea ediţie va avea loc în perioada 3 - 7 octombrie, pe aerodromul din Baia Mare, fiind finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş şi organizat cu sprijinul Aeroclubului României.

Sursa: AGERPRES