Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colocviu Idei în Agora – „Ideile României Mari”

Centenarul Marii Uniri este prilejul ideal pentru a regândi rezultatul unui proces istoric mai lung, simbolizat – dar nici început, nici încheiat -- de 1 Decembrie 1918.

17 Octombrie 2018, 11:27

Acest rezultat, numit informal România Mare, a avut o existență scurtă și tumultuoasă, dar moștenirea sa intelectuală, fascinația pe care o exercită, precum și, mai rar, raportarea critică la toate acestea constituie și astăzi nucleul înaltei culturi române.

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la o nouă dezbatere Idei în Agora, organizată de această dată sub forma unui Colocviu cu tema „Ideile României Mari”.

Evenimentul va avea loc pe data de 20 octombrie, între orele 13.00 – 20.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).

Colocviul, adresat unui public inteligent, dar nu neapărat de formație istorică și umanistă riguroasă, va aborda succint și critic cel mai important patrimoniu al acelor două scurte decenii: ideile. Cu ce idei au intrat cetățenii de diverse origini, socializări, condiții sociale și orientări în România Mare? Cu alte cuvinte: care sunt originile intelectuale ale României Mari? Care au fost ideile dominante în principalele sfere de activitate, de la ideologie și politică la științe, de la cultură și educație la religie?

Altfel spus: care este istoria spiritului public din România Mare? Ce idei noi au apărut? De unde? Cine și cum le-a adus, creat, promovat, aplicat, instituționalizat, combătut? Cu ce rezultate și efecte (intenționate sau nu)? Cu ce idei s-a ieșit din România Mare? Ce s-a ales de ele în timp? Ce rol joacă ori ar putea juca ele astăzi? Au ele un viitor?

„Ideile României Mari” vor fi abordate de moderatorul Sorin Antohi -- istoric al ideilor, eseist și traducător, cel care a inițiat și coordonează seria Idei în Agora, membru în Academia Europaea -- împreună cu:

> Viorel Achim - cercetător științific gr. I la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, București, fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România.
> Sorin Alexandrescu - profesor emerit al Universității din Amsterdam și profesor la Universitatea din București, unde a fondat CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), fost consilier al președintelui Emil Constantinescu.
> Daniel Barbu - profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București (pe care a fondat-o), fost ministru al Culturii și membru al Senatului României. Președinte al Autorității Electorale Permanente.
> Călin Cotoi - profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.
> Daniel Dăianu - profesor la Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. Membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. Membru al Academiei Române.
> Virgil Nemoianu - William J. Byron Distinguished Professor of Literature and Ordinary Professor of Philosophy la The Catholic University of America, Washington. Membru în European Academy and Letters. Membru de Onoare al Academiei Române.
> Victor Rizescu - conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.
> Balázs Trencsényi - profesor, șef al Departamentului de Istorie și co-director al Pasts Inc. Center for Historical Studies, Central European University, Budapesta. Membru în Academia Europaea.

România 100 03 Decembrie 2018, 16:00

Scrisori şi fotografii din Marele Război, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic inaugurează luni, 3 decembrie, pe site-ul www.eteatru.ro, noua categorie Podcast cu serialul de...

Scrisori şi fotografii din Marele Război, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic
România 100 03 Decembrie 2018, 08:31

Platformă online pentru monumentele din Bistriţa

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale (n.r. 15 ianuarie) Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud va lansa platforma...

Platformă online pentru monumentele din Bistriţa
România 100 01 Decembrie 2018, 10:02

Carte despre Marea Unire, cenzurată de comunişti

Lucrarea istoricului Vasile Netea (1912-1989) "O zi din Istoria Transilvaniei - 1 decembrie 1918" , care abordează prima zi...

Carte despre Marea Unire, cenzurată de comunişti
România 100 01 Decembrie 2018, 09:52

Sănătatea, educaţia şi cultura - pilonii unei societăţi puternice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la decorarea unor universităţi, reprezentanţi ai mediului sanitar şi ai...

Sănătatea, educaţia şi cultura - pilonii unei societăţi puternice
România 100 30 Noiembrie 2018, 09:02

Măriuca, eroina copilăriei noastre, a cărei poveste impresionantă nu mai are loc în manualele şcolare

Din manualele noastre de istorie reţineam datele şi evenimentele istorice, însă ceea ce ajungea cu adevărat la sufletul...

Măriuca, eroina copilăriei noastre, a cărei poveste impresionantă nu mai are loc în manualele şcolare
România 100 30 Noiembrie 2018, 06:39

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)

Există un loc în ţara noastră unde cele trei provincii istorice se unesc la propriu. Mai mult decât atât, se spune că...

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)
România 100 29 Noiembrie 2018, 17:23

Parada militară 1 decembrie 2018 București. Programul complet.

Pentru parada militară de 1 decembrie din București au fost mobilizați circa 4.000 de militari și specialiști din Ministerul...

Parada militară 1 decembrie 2018 București. Programul complet.
România 100 29 Noiembrie 2018, 13:01

Muzeul Cotroceni, deschis de Ziua Națională

În ziua celebrării unui secol de la Unirea tuturor românilor între graniţele unui singur stat, Muzeul Naţional Cotroceni vă...

Muzeul Cotroceni, deschis de Ziua Națională