-

”Flacăra Centenarului”, aprinsă de Ziua Armatei în Argeș

Ziua Armatei Române este sărbătorită și în Argeș. La Mausoleul de la Mateiaș, din apropiere de Câmpulung Muscel, pe culoarul Rucăr-Bran, joi, 25 octombie 2018, a fost aprinsă ”Flacăra Centenarului”.

Evenimentul a avut loc pentru a cinsti memoria eroilor care s-au jertfit pe frontul Primului Război Mondial și pentru a le aduce recunoștință veșnică, transmite corespondentul Radio Antena Satelor, Constantin Pașol.

În această zonă s-a înregistrat prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial, pe culoarul Rucăr – Bran – locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, cel care se afla, la momentul morţii, în fruntea soldaţilor din Regimentul 30 Dorobanţi „Muscel”.

Pentru sacrificiul său, dar și a celorlalți eroi căzuți în Primul Război Mondial, a fost ridicat Mausoleul de la Mateiaș, cel mai mare monument din această parte a Carpaților.

În acest edificiu își găsesc odihna veșnică 483 de soldați și ofițeri, iar cele 31 de plăci de marmură de pe pereții criptei cuprind numele tuturor celor 3.100 de eroi români ce au căzut în luptele pentru apărarea plaiurilor argeșene, muscelene și naționale.

Programul evenimentului a cuprins, pe lângă ceremonialul militar, aprinderea Flăcării Centenarului la Mausoleu, înmânarea unor medalii centenare, precum și lansarea filmului documentar având ca subiect Mausoleul Mateiaș – “Dorobanții de Muscel și Argeș – în prima linie a eroismului” – film realizat de Lucia Hossu Longin, începând cu ora 13.00, în comuna Lerești.

Articole înrudite