-

Trenul Unirii, de la Dej până la Alba Iulia

Cu ocazia Centenarului, Inspectoratul Școlar Cluj organizează un Tren al Unirii care va duce la Alba Iulia liceeni din mai multe municipii ale județului.

Trenul va pleca in 1 decembrie dimineata de la Dej, va aduna copii din Gherla, Cluj-Napoca, Turda si Campia Turzii si are programata sosirea la Alba Iulia in jurul orei 10.00.

Seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a precizat ca trenul va fi impodobit cu steaguri tricolore si va avea inscriptionate mesaje ale elevilor legate de marea Unire:

Aproximativ 400 de copii si profesori vor merge pe traseul Dej, Gherla, Cluj-Napoca, Campia Turzii, Teius, Alba Iulia si vor participa la toate festivitatile care se organizeaza la Alba Iulia.

Va fi si o scurta festivitate in Gara Cluj dimineata la ora 7.00, inainte de plecare, trenul va opri si in Teius, unde se va depune o coroana de flori la placa memoriala a lui Ion Arion din comuna Iara, care a fost impuscat in 30 noiembrie 1918, in timp ce mergea spre Alba Iulia. Credem ca este un moment important pentru liceeni si pentru profesori, care refac astfel unele dintre multele trasee facute de cei care, in urma cu 100 de ani, au fost prezenti la Alba Iulia. (Valentin Cuibus)

Alaturi de Trenul Unirii, Inspectoratul Scolar Cluj organizeaza si alte actiuni prin care marcheaza cei 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania.

In parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai, joi, 15 noiembrie, va avea loc finala unui concurs de cultura generala, la care participa cei mai buni 100 de elevi din scolile judetului. Ei vor trebui sa raspunda la intrebari despre 100 de personalitati clujene si 100 nationale, care au trait in ultima suta de ani in Romania.

De asemenea, au mai fost organizate un campionat de fotbal si unul de baschet pentru liceeni, ale caror finale se vor juca in 28 noiembrie la Sala Sporturilor Horia Demian.

Valentin Cuibus a adaugat ca, tot cu ocazia Centenarului Marii Uniri va fi organizata si o competitie de video-eseuri la care elevii pot participa cu inregistrari, montaje sau imagini, castigatorii urmand sa fie premiati inainte de Sarbatorile de iarna.

Am considerat ca trebuie sa ne adaptam la nou si sa incercam sa incercam sa organizam un concurs, care sa-I atraga pe copii. Va fi un video-eseu, de maxim cinci minute, care poate fi facut de oricine individual, de o clasa, de un grup, de o scoala, nu e pe varste, e doar mesajul care va fi transmis pentru momentul aniversar de 100 de ani si cred ca e important mesajul copiilor pentru Romania la aniversarea Centenarului Marii Uniri. 

Sursa: rador

Sursa foto: transilvaniareporter.ro

Articole înrudite