-

BNR marchează centenarul prin lansarea bancnotei aniversare de 100 de lei

Un eveniment atât de important precum centenarul Marii Uniri nu putea fi trecut cu vederea de Banca Naţională a României. Instituţia financiară a lansat cu această ocazie o bancnotă de colecție, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Începând cu data de 1 decembrie 2018 bancnota de colecţie, precum şi alte trei monede (aur, argint şi alamă) au fost lansate de către BNR, urmând ca bancnota de 100 de lei şi moneda aniversară din alamă să intre în circuitul numismatic începând cu data menţionată.

bnr1

Astfel, colecţionarii de bancnote și monede îşi pot îmbogăţi colecţiile cu o piesă rară, o bancnotă aniversară cu valoare nominală de 100 de lei, ce îi înfățişează pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria.

Bancnota este asemănătoare cu cele obișnuite, are fundalul albastru și aceeași dimensiune, dar prezintă altă imagistică. Bancnota a fost emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) și are putere circulatorie, putând fi achiziţionată de la sucursalele BNR din București, Cluj, Iași și Timiș la prețul de 150 lei, plus TVA.

Bancnota are următoarele caracteristici:

- dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm;
- culoare predominantă: albastru;
- imprimată în tehnică mixtă plană/relief, pe suport de polimer;
- fereastră transparentă complexă.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”.
Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.
Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Articole înrudite

 • ”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)

  Există un loc în ţara noastră unde cele trei provincii istorice se unesc la propriu. Mai mult decât atât, se spune că întâmplările ce au dat naştere Baladei Mioriţa, care s-a transmis din generaţie în generaţie, s-au petrecut chiar aici, în acest punct istoric.

 • Cântecele Unirii, concert dedicat Centenarului României, la Sala Radio

  Cu prilejul aniversării Centenarului României, Corul Academic Radio vă invită joi, 25 octombrie (ora 19:00), la Sala Radio, la un concert extraordinar intitulat Cântecele Unirii, de Ziua Armatei.

 • Reglementări BNR care reduc nivelul până la care se pot îndatora persoanele fizice

  Decizia recentă a băncii centrale de a reduce nivelul pînă la care se pot îndatora persoanele fizice îi va afecta în special românii cu venituri mici, calculează analiştii.

 • Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920

  Mititeii cu bicarbonat de sodiu au început a se prepara la noi pe la 1900. Într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul bicarbonat de sodiu. Dar cum acesta se folosea deja și la unele copturi, nu putem fi siguri „mie-n sută” că la anul acela bucătarul îl folosea pentru prepararea acestor suculenți „cârnați fără maț” (cum cică li s-ar fi spus în veacul dinainte). Într-o scrisoare aflată în custodia Bibliotecii Academiei, datând din anul 1920, se găsește însă rețeta pe de-a-ntregul. Acesta ar putea fi, până la urmă, chiar actul de naștere al… mititeilor cu bicarbonat de sodiu.

 • Gheorghe Caranda, primul erou aviator român

  Gheorghe Caranda zburase alaturi de printul George Valentin Bibescu, alaturi de Aurel Vlaicu si de alti cativa pionieri ai aviatiei romanesti. Tanarul locotenent Gheorghe Caranda era iubit de bucuresteni, si nu numai de catre ei, datorita zborurilor demonstrative la care participase, spre deliciul publicului. Era deja unul dintre cei mai buni aviatori romani, fiind considerat de presa franceza, de exemplu, unul dintre cei mai agili aviatori ai Europei... Destinul lui s-a frant brusc intr-o zi de vara, acum exact o suta de ani.