-

Alimente ideale pentru slăbire și menținerea greutății

Slăbitul presupune o conduită alimentară corectă, pe termen lung, bazată pe alimente goale de calorii, însă nutritive şi energizante. Adio hamburgeri, shaorme, sucuri acidulate, pâine albă, prăjituri! Află care sunt alimentele ideale, dacă vrei să slăbești!

Sedentarismul şi obiceiurile alimentare greşite sunt doar două dintre cele mai importante cauze care stau la baza depăşirii greutăţii normale.

De cele mai multe ori reacţionăm doar atunci când nu ne mai vin hainele sau când ne vedem în oglindă imaginea deformată, rotunjită, burta şi „colăceii” din jurul taliei. Prima tendinţă este aceea de a căuta o dietă de slăbit-minune, care să ne ajute să dăm jos peste noapte, dacă se poate, surplusurile.

Însă nu mai este o necunoscută faptul că nu există aşa ceva. Slăbitul presupune o conduită alimentară corectă, pe termen lung, bazată pe alimente goale de calorii, însă nutritive şi energizante. Adio hamburgeri, shaorme, sucuri acidulate, pâine albă, prăjituri!

1.Legume. Da, dar ce anume?

Legumele ne sunt un aliat de bază în diete. Ele sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi minerale. Cele mai multe dintre ele trebuie consumate în stare crudă sau fierte puţin.

Legume recomandate în dietele de slăbit: 

Andivele, ardeiul gras, ardeiul iute, castraveţii, salata verde, ridichile, spanacul şi varza roşie pot fi consumate cu încredere. Niciuna nu depăşeşte 25 de calorii.
Broccoli, dovleacul şi conopida au foarte puţine calorii şi sunt foarte sănătoase; broccoli este considerat un aliment care combate cancerul.
Morcovii: o cană de morcov răzuit conţine doar 52 de calorii; în plus, ei sunt o sursă importantă de fibre.
Roşiile sunt perfecte pentru diete; ele au un număr redus de calorii, sunt gustoase şi sunt renumite pentru faptul că dau senzaţia de saţietate.
Ceapa verde şi usturoiul pot fi folosite fără probleme pentru că nu au multe calorii şi condimentează în mod natural mâncarea.
Nu uita de verdeţuri; ele sunt bogate în antioxidanţi şi în vitamina C. Loboda este foarte săracă în calorii, deci profită de ea cât se mai găseşte în pieţe. Mărarul, pătrunjelul, leuşteanul sunt verdeţurile clasice la care nu putem renunţa atunci când vrem o salată sau o supă gustoasă.

2. Fructe. Cum le alegem pe cele care nu îngrașă?

O alimentaţie sănătoasă este de neconceput fără 2-3 porţii de fructe pe zi. Însă nu toate fructele sunt sărace în calorii. De aceea, atunci când ai demarat o dietă, consumă-le doar pe cele care nu vă îngraşă: caise; piersici; mere; căpşuni; ananas; grefruit; kiwi; afine, zmeură, papaya.

3. Carne. Cu măsură și de care? Cum o preparăm?

Se ştie că este important să consumăm carne deoarece ea ne asigură o mare parte din necesarul de proteine. Pentru dietele de slăbit, la capitolul carne trebuie să respectăm cel puţin două reguli:
Să fie slabă: de peşte, pui, curcan, vită.
Să fie preparată la aburi, la cuptor sau pe grătar.

4. Lactatele. Cât mai slabe!

Dacă au grăsimi puţine, lactatele pot constitui surse alimentare viabile pe timpul dietelor de slăbit. Renumita brânză de vaci dietetică, iaurturile simple, fără fructe şi cu un conţinut scăzut de grăsimi pot constitui o masă propriu-zisă dacă sunt combinate cu alte alimente sau gustări.

5. Apa plată cu lămâie. Un „must”!

Apa trebuie să ne însoţească pe timpul curei în permanenţă. Pe lângă faptul că ne hidratează, ne poate scăpa de momentele în care vrem să gustăm ceva între mese. În loc de snacks-uri, bombonele sau biscuţi putem bea apă. Iar dacă e plată şi combinată cu lămâie este şi mai bine. Un studiu din California a demonstrat că femeile care au consumat apă plată cu lămâie au pierdut, în medie, 2 kilograme într-un an, iar cele care au băut cel puţin 4 pahare pe zi au slăbit în jur de 3 kilograme în acelaşi interval de timp.

De ce să te ferești
În dietele de slăbit, mai ales în cele care se întind pe durate lungi, avem 2 inamici: monotonia şi tentaţiile care apar datorită alimentelor bogate caloric (în special dulciurile). Ceea ce subliniez de fiecare dată este că într-o dietă de slăbit nu avem alimente interzise, ci doar alimente de evitat. Dacă păstrăm o frecvenţă redusă, putem gusta şi din aceste alimente mai bogate caloric, însă porţiile trebuie să fie foarte mici. O dietă de slăbit trebuie să conţină obligatoriu legume, fructe şi lactate. Este indicat să avem şi carne slabă, de peşte, pui, curcan, vită, mai ales pentru prânzuri. Supele, ciorbele, salatele sunt aliaţii slăbitului şi pot fi o opţiune pentru prânz sau pentru cină.