-

DIETA DUPĂ CEAS. Cum să slăbeşti după principiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate

Cunoscută sub denumirea de "dieta Crono", acest regim alimentar are la bază principiul conform căruia organismul nostru asimilează în mod diferit alimentele, în funcţie de ora din zi la care acestea au fost consumate.

Acest sistem de slăbire a fost elaborat de doctorul Alain Delabos în anul 1986, care a descoperit că organismul uman are un ritm propriu de funcţionare şi de aceea reacţionează diferit la alimente, respectând o ordine cronologică.

Conform planului nutriţional al acestei diete zaharurile şi grăsimile sunt transformate dimineaţa în energie dar seara se depozitează şi formează grăsimile nedorite în corp. De asemenea, deoarece corpul nostru secretă din patru în patru ore hormonii insulină şi cortizol, alimentaţia trebuie să corespundă orarului stabilit de aceştia. Astfel, micul dejun trebuie să fie bogat în alimente cu conţinut crescut de lipide. Este astfel evitată senzaţia de oboseală care apare de obicei cu câteva ore înaintea prânzului.

Urmând această dietă pe parcursul a două săptămâni, puteţi slăbi între 5 şi 7 kilograme.

Dieta Crono recomandă luarea micului dejun în jurul orei 9, bogat în carbohidraţi, grăsimi şi zaharoză. După aproximativ 4 ore, în jurul orei 13 se poate lua prânzul, ce trebuie să conţină carbohidrati şi să nu fie însoţit de desert. La ora 16 se poate lua o gustare de fructe sau ciocolată neagră, iar la ora 18 se va lua cina uşoară dar bogată în proteine, fără a mai consuma nimic după această oră. Se mai poate lua o gustare la ora 10.30 dimineaţa formată tot din fructe sau ciocolată neagră.

MIC DEJUN:
20 grame de unt. Ceai sau cafea, fără lapte sau zahăr.
70 grame de pâine (conţine zaharuri lente care sunt un excelent carburant pentru organism).
100 grame de brânză la alegere (poţi varia cât de mult doreşti, este permis consumul oricărui tip de brânzeturi).

De evitat: alimentele care conţin zaharuri rapide (produse de patiserie, cereale cu adaos de zahăr).

Prânzul va fi bazat pe proteine animale şi carbohidraţi, nefiind însă foarte consistent, pentru a nu-ţi produce senzaţia de oboseală şi de somn.

PRÂNZ:
Orez, paste sau cartofi pregătiţi în abur.
Orice tip de carne la alegere. Cantitatea acesteia o veţi stabili adăugând 100 la înălţimea dumneavoastră exprimată în centimetri. De exemplu, pentru o persoană care are 170 cm, cantitatea ideală de carne este 270 g (170 + 100).

De evitat: aperitivele de orice fel, deserturile (produsele pe bază de zaharuri), lactatele şi pâinea.

În timpul serii, se diminuează producţia de enzime şi procesele digestive scad în intensitate. Felurile de mâncare trebuie să fie foarte lejere, uneori dacă reuşiţi să săriţi peste această masă din zi, este excelent!

CINA:
Peşte sau fructe de mare.
O porţie de legume gratinate sau pregătite la abur.
Carne slabă, cu 40 de grame mai puţin decât înălţimea ta exprimată în centimetri. Astfel, pentru o persoană ce măsoară 170 cm, cantitatea de carne recomandată va fi de 130 g (170 – 40).

De evitat: lactatele, produsele pe bază de zaharuri şi alcoolul.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite