-

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace

Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Ce se întâmplă, de fapt?

Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind femei. Afecțiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecțiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

Bolile autoimune – cauze

Boala autoimună nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benigne. Într-o afecţiune autoimună, organismul se atacă pe el însuşi.
Celulele de autoapărare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e străin. În momentul când întâlnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheamă întăriri şi încep să producă anticorpii corespunzători. În timus, o glandă situată între stern şi inimă, aşa-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a şti să recunoască toate tipurile de celule ale corpului în întreaga lor diversitate şi a evita să le atace. Însă în cazul afecţiunilor autoimune sunt puse în circulaţie limfocite ce reacţionează la ţesuturile proprii ca la un corp străin. Astfel iau naştere inflamaţii care nu se mai resorb, ţesutul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile şi în cele din urmă se distruge.

Bolile autoimune - manifestări

Identificarea corectă a unei boli autoimune poate fi o un proces anevoios. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune pot căpăta forme dintre cele mai variate, afectând tiroida, creierul, pielea și alte organe. Acestea sunt câteva dintre simptomele care vă pot conduce la posibilitatea de a suferi de o boală autoimună:

- dureri articulare, dureri musculare, senzație de slăbiciune sau tremurat
- pierdere în greutate, intoleranță la căldura sau ritm cardiac accelerat
- iritații sau mâncărimi repetate, sensibilitate la soare, iritație în formă de fluture la nivelul nasului și pe obraji.
- dificultate de concentrare sau lipsă de atenție
- oboseală sau epuizare, luare în greutate sau intoleranță la frig
- pierderea părului sau pete albe pe piele sau în interiorul gurii
- dureri abdominale, sânge sau mucus în scaun, diaree sau ulcerații la nivelul gurii
- uscăciune la nivelul ochilor, gurii sau pielii
- amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
- pierderi de sarcină repetate sau cheaguri de sânge

Te-ar mai putea interesa și 

Dieta cu varză crudă. Cum poți pierde în greutate cu această cură

Amestecă bicarbonat de sodiu şi miere şi consumă 3 linguriţe timp de 30 de zile

Articole înrudite

 • 5 cauze mai puțin știute ale bolilor de ficat

  Factorii care dăunează ficatului sunt multipli. Toxinele acumulate, consumul de alcool și o dietă necorespunzătoare sunt doar câțiva dintre aceștia.

 • Ce provoacă creșterea nivelului de acid uric

  Factorii care duc la creșterea nivelului de acid uric sunt diverși, atât interni cât și externi față de organism, putând provoca adesea formarea de cristale în articulații care cauzează inflamație și durere.

 • Ce spun poftele despre tine

  Vrem, nu vrem, avem tot felul de pofte. Ele pot să indice atât vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul, cât și unele aspecte ale personalității noastre, de care poate că nici nu suntem conștiente.

 • Cum se manifestă lipsa vitaminei D

  Expunerea la soare este esențială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil ca organismul nostru sa resimtă un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

 • Acid uric crescut. Ce poate fi?

  Acidul uric este un compus biochimic prezent în sânge, produs în urma descompunerii în organism a alimentelor ce conțin substanțe numite purine (ficatul, macroul, fasolea, berea, vinul, carnea de vita, lactatele). Purinele apar, de asemenea, prin reînnoirea celulelor corpului (celulele mor și, în urma acestui proces, se eliberează purine). Atunci când concentrația sa este prea mare, pot aparea probleme articulare sau urinare.