-

Cataplasmele cu argilă. Reguli și indicații terapeutice

Valoarea terapeutica a argilei a fost de nenumarate ori testata. Ea este folositoare atunci cand este vorba despre arsuri, julituri, tot felul de plagi, pentru ca expulzeaza toxinele din corp si accelereaza cicatrizarea. Ea contine saruri minerale si microelemente necesare regenerarii organismului. Este folosita de asemenea in ­cosmetica, precum si in tratarea unor boli interne, precum tuberculoza. Ne vom opri insa azi la tratamentul extern pe baza de argila.

Cataplasmele cu argila sunt cea mai simpla metoda de tratatament, iar "materia prima" pentru pregatirea lor se poate gasi relativ usor, in magazinele cu produse dietetice, fitoterapeutice sau naturale ori in farmacii, de unde poti cumpara cutii cu argila uscata si macinata.

Cateva reguli trebuie respectate pentru a putea pregati o cataplasma cu argila in mod corect. Mai intai, tineti cont de faptul ca ea nu trebuie sa intre in contact cu obiecte de metal; de aceea, se va folosi obligatoriu un vas de gresie sau de faianta. In el se pune argila, apoi se toarna apa rece doar cat sa o acopere. Nu se amesteca! In cateva minute, argila se va rehidrata si va capata un aspect pastos. In al doilea rand, se va folosi numai apa rece (daca este posibil, apa de izvor).

Indicatii terapeutice

Tratamentul propriu-zis este cat se poate de simplu. Pe locul afectat (rana, julitura, arsura) se asaza un strat de argila de un centimetru grosime, se intinde usor si se acopera cu un ­pansament. Acesta se scoate atunci cand argila incepe sa se usuce. ­Cataplasma cu argila nu se lasa foarte mult timp pe locul ranit, ci se indeparteaza cand este inca suficient de moale pentru a se spala usor. Dupa ce a fost data la o parte de pe rana, argila se arunca. Atentie: nu se refoloseste! Cataplasma se innoieste de cate ori este nevoie, iar in cazurile foarte grave, ea poate fi refacuta la fiecare ora, chiar si in ­timpul noptii.

Pentru rani superficiale, julituri si arsuri, argila se poate aplica foarte usor, direct pe piele, cu eficienta maxima, ea atenuand foarte repede durerea si ajutand la refacerea ­tesuturilor distruse. In cazul ranilor profunde, este recomandata ­consultarea medicului, care poate ­in­dica modul exact de folosire a cataplas­mei cu argila, precum si alte remedii care pot fi combinate cu aceasta.

RECOMANDARI. Dupa ce ati cumparat o ­can­titate oarecare de argila, trebuie sa tineti cont ca ea este "vie", "res­pira" si de aceea nu trebuie sa o pu­neti intr-o cutie de ­plas­tic sau intr-un loc expus raze­lor solare. Ideal este sa o pastrati intr-un sac de bumbac sau de in, pus intr-un loc intunecos si bine ae­ri­sit. De asemenea, nu trebuia sa stea intr-un loc ex­pus la umezeala ex­cesiva, pentru a-si ­prezerva toate calitatile.

COSMETICA. De mii de ani, argila se foloseste cu succes si in cosmetica. Mastile cu argila erau utilizate atat in Egip­tul faraonic, cat si in ­China antica. In cosmetica, ­astazi, argila este recomandata pentru masti faciale pentru tenul gras, acneic, sensibil sau pentru tenul imbatranit. Ea are efect antiinflamator si antiseptic, curata epiderma si favori­zeaza regenerarea celurara, hidrateaza si imbuna­tateste circulatia sangvina.