-

Leucemia. Cauze, simptome, tratament

Denumita si “cancerul sangelui”, leucemia este o afectiune maligna progresiva, manifestata prin proliferarea excesiva si haotica a precursorilor celulelor sangvine.

Celulele sangelui sunt produse de maduva osoasa, in colaborare cu organele tezaur (rinichi, plamani, pancreas-splina, ficat si inima), fiecare indeplinind un rol specific in organism: leucocitele sau celulele albe au rol vital in imunitatea organismului, eritrocitele sau celulele rosii sunt raspunzatoare de transportul oxigenului iar trombocitele au rol in coagularea sangelui si in oprirea sangerarilor cauzate de leziuni.

In cazul leucemiei, focarul cancerului incepe din maduva osoasa, prin dezvoltarea anormala a unei celule hematopoietice, care va produce la randul ei alte celule maligne. Acestea nu isi indeplinesc functiile specifice si au un aspect diferit fata de celulele sanatoase. In timp, numarul celulelor sanatoase din organism scade, fiind inlocuite de celule maligne, sistemul imunitar nu mai poate face fata actiunii factorilor patogeni din mediu iar procesele de oxigenare si coagulare sunt dereglate.

In functie de agesivitatea bolii si de originea celulelor, au fost indentificate mai multe forme de leucemie:

Mieloida cronica (L.M.C) – afecteaza mai ales adultii, simptomele pot fi absente ani de zile.
Acuta mieloida (L.A.M) – cea mai frecventa forma, atat la copii cat si la adulti.
Limfocitara cronica (L.L.C) – afecteaza doar adultii, simptomele pot fi absente ani de zile.
Acuta limfoida (L.A.L) – cea mai comuna forma la copii.
Leucemiile limfoide afecteaza limfocitele, celulele limfoide si functiile sistemul limfatic si imunitar. Cele mieloide afecteaza celulele mieloide – celule care se vor dezvolta in eritrocite, leucocite si trombocite.

Evolutia bolii variaza in functie de tipul ei si de varsta pacientului. In formele acute, celulele anormale se dezvolta din celulele blastice si nu sunt capabile sa isi indeaplineasca functiile. In acest caz, afectiunea este agresiva si are o evolutie rapida. In formele cronice, leucemiile se dezvolta din celule hematopoietice precursoare, iar simptomele se manifesta lent, din cauza faptului ca celule isi pot indeplini partial functiile. Din aceasta cauza afectiunea in sine poate sa nu fie depistata ani de zile.

Simptomele difera si ele in functie de tipul leucemiei, dar si de organismul fiecarui individ in parte. In marea majoritate a cazurilor s-au identificat o serie de simptome comune :

Oboseala cronica
Imunitate scazuta si infectii frecvente
Anemie
Paloare tegumentara
Apetit scazut si greutate sub nivelul optim
Inflamarea ganglionilor limfatici
Splina si ficatul prezinta dimensiuni marite, ceea ce duce la balonari si dureri abdominale
Rezistenta fizica scazuta
Transpiratii abudente – cu preponderenta nocturne
Fragilitate a sistemului osos
Dureri osoase si articulare
Febra si frisoane
Echimoze cutanate
Gingivoragii
Hemoragii anormale


In stadiul in care sunt prezente leziunile cerebrale apar durerile de cap, deficiente oftalmologice, dificultati in mentinerea echilibrului, varsaturi, crize de apoplexie – pierderea constientei pe fondul unor hemoragii cerebrale.

Citeste continuarea pe pirasan.ro