-

4 reguli de urmat dacă ai peste 30 de ani și ești gravidă

Nevoia de a-și construi o carieră și de a asigura toate condițiile necesare creșterii unui copil, face tot mai multe cupluri din România să alagă să procreeze după vârsta de 30-35, chiar după 40 de ani.

Trebuie ținut însă seama, atunci când se face alegerea acestei aduceri târzii a unui copil pe lume, că riscurile ca femeia să aibă probleme de fertilitate cresc, o dată cu vârsta, și, de semenea, crește și riscul de a aduce pe lume un copil cu probleme medicale majore. La femeia de peste 30 de ani consultaţiile obstetrice lunare se vor face la intervale mai scurte, cu o monitorizare mai atentă atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Atunci când nu mai eşti în floarea vârstei nu este uşor să devii mămică, însă medicina a evoluat şi astfel, dacă sunt respectate îndrumările medicului, sarcina poate fi dusă la termen fără complicaţii.

Ce se poate face, totuși, dacă ajungeți în situația de a fi însărcinatăla o vârstă peste 30 de ani? Iată câteva sfaturi utile:

1. Înscrie-te la un medic specialist și mergi la control pediodic

Încă de la început gravida trebuie să se prezinte la un specialist pentru a fi luată în evidenţă întrucât sarcina la femeia de peste 30 de ani are particularităţi care ţin de organismul gravidei şi de evoluţia sarcinii. Este important de știut dacă sarcina este spontană sau prin tratament de infertilitate, dacă este o sarcină monofetală sau multiplă ori dacă mama a avut probleme de sănătate anterior sau la sarcinile precedente. În funcţie de aceste caracteristici, medicul va alege cel mai indicat tratament pe parcursul sarcinii.

2. Fă toate investigațiile medicale la timp și cu ritmicitatea cerută

Vei avea de făcut mai întâi toate acele investigații de rutină, dar și mai importante sunt investigațiile speciale: screening biochimic pentru malformaţii genetice, bitest, triplu-test, quadruplu-test, ecografii de screening şi morfologii fetale, consiliere pentru biopsie de vilozităţi coriale şi pentru amniocenteză. Alte analize utile sunt cele de hormoni tirodieni, monitorizarea glicemiei, coagulograma. La cuplurile care au avut în antecedente eşecuri obstetricale sau rude cu copii cu probleme de acest gen sunt utile analize legate de afecţiuni genetice, afecţiuni neuro-musculare sau investigaţii pentru posibile malformaţii genetice deoarece riscul individual creşte odată cu înaintarea în vârstă.

3. Oricât de sănătoasă crezi că ești, ține cont că o sarcină peste 30 de ani aduce complicații!

Ce riscuri de sănătate pot să apară la gravida de peste 30 de ani? Hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet, risc de malformaţii genetice, supraponderabilitate, risc de avort spontan, complicaţii ale tratamentului hormonal de obţinere a sarcinii, fibromatoză uterină, tulburări coagulare. Există situaţii în care sunt necesare consultaţii interdisciplinare la specialităţi cum ar fi: medicina internă, cardiologie, hematologie, endocrinologie, boli de nutriţie şi diabet, psihiatrie. Ultima îşi poate găsi utilitatea la familiile care au obţinut greu sarcina şi la care stresul a produs disfuncţionalităţi în cuplu.

4. Șase sfaturi pe care e bine să le urmezi cu strictețe
Limitează consumul zilnic de cafea; Dieta trebuie să fie una echilibrată, compusă din alimente diverse, pentru a asigura toţi nutrienţii necesari; Elimină complet alcoolul; Medicamentele pot fi administrate doar la indicaţia medicului; Un program de exerciţii fizice regulat este util cu excepţia cazurilor în care se cere limitarea eforturilor prea mari; Cere sfatul doctorului în privinţa exerciţiilor fizice permise pe perioada sarcinii.