În cât timp se regenerează ficatul?
Ficatul - organul vital, cu responsabilități de curățare a organismului, de filtrare a sângelui, de metabolizare a medicamentelor și de detoxifiere, este unul dintre organele cu o mare putere de regenerare.
19 Decembrie 2016, 15:37
Fie că este ținta atacului direct al toxinelor, fie că este supus unui traumatism sau unei intrevenții chirurgicale, celulele ficatului nu trăiesc indefinit - unele mor, iar altele le iau locul, făcând posibilă refacerea acestuia. Specialiștii susțin că, dacă după distrugere prin toxine sau extirpare chirurgicală mai rămâne 25% din țesutul hepatic, această cantitate este suficientă pentru regenerarea completă a ficatului.
Celulele hepatice au o durată de viață cuprinsă între 300 si 500 de zile. Un ficat grav deteriorat, cu insuficiență hepatică severă, își începe regenerarea în primele 24-48 de ore la agresiune, iar după 3-4 săptămâni, volumul său s-a dublat față de cel de la care s-a pornit regenerarea. Acest lucru se întâmplă spontan, natural, prin substanțele fiziologice produse de organism ca răspuns la distrugerea țesutului hepatic.
Ficatul nu este singurul organ cu capacitate de regenerare al organismului. Pielea, oasele sau papilele gustative au forța de a se reînoi.
Stratul exterior al pielii servește drept protecție și bariera între organism și factorii externi. Fiind atacat din afară, el este adesea „avariat”, însă acesta se regenerează foarte repede, în decurs de două săptămâni.
Papilele gustative, prezente în număr de 10.000, au o viață de numai 10 zile. Micuțe, dar foarte muncitoare, acestea conțin peri microscopici care duc informații despre mâncare la creier.
În schimb, oasele au nevoie de 10 ani pentru a se regenera. Celulele osoase mor și apar altele noi în mod constant, producându-se un schelet nou cam o dată la 10 ani. Densitatea osoasă este cea mai puternică la 20 de ani, apoi ea scade treptat.
Sursa foto: pixabay.com