-

Tot ce trebuie să știți despre POLIPII NAZALI

Copilăria este în general perioada asociată cu apariția polipilor nazali, însă aceștia se pot forma la orice vârstă, având manifestări diferite, în funcție de vârsta pacientului. Polipoza copiilor se referă la inflamația cronică a vegetațiilor adenoide, în timp ce polipoza nazală a adultului reprezintă o degradare edematoasă a mucoasei sinusale ce duce la formarea și dezvoltarea acestor formațiuni moi, nedureroase, necanceroase ce cresc și obstruează căile nazale și sinusurile.
Deși cauzele apariției polipilor nu sunt cunoscute în totalitate, principalii factori implicați în apariția acestei afecțiuni sunt terenul alergic, infecțiile recurente, sensibilitatea la medicamente sau anumite boli autoimune.


Polipii nazali sunt protuberanțe moi, care atârnă ca niște ciorchini de struguri și se formează în urma inflamației cronice a mucoasei. Acestia pot fi de dimensiuni mici, situație in care pacienții nu sunt conștienți de prezența lor. Însă, polipii mari sau grupurile de polipi au consecințe dintre cele mai grave, putând determina blocarea căilor nazale și a sinusurilor sau pierderea mirosului.

Simptomele polipilor

• blocaj cronic al căilor nazale
• dificultăți de respirație
• rinoree cu mucus colorat sau opac
• presiune la nivelul sinusurilor
• cefalee
• probleme cu mirosul
• sângerări nazale

Metode de tratament

Polipii nazali se pot trata în 2 feluri: medicamentos sau prin intervenție chirugicală, însă aceștia au tendința să recidiveze frecvent.

Tratamenul medicamentos poate micșora în volum polipii rinosinusali și, foarte rar, poate să determine dispariția lor. O soluție pentru micșorarea acestora este administrarea de cotricosteroizi. Aceștia pot fi administrați pe cale nazală (prin pulverizare) sau pot fi injectați direct în polipi. Utilizarea spray-urilor intranazale cu steroizi sau administrarea sistematică a acestora poate determina micșorarea în volum a polipilor.

Tratamentul chirurgical endocopic este cel prin care polipii pot fi înlăturați în totalitate, fără a elimina însă riscul de recidivă. Statisticile confirmă că o treime dintre pacienții cărora le-au fost îndepărtați polipii pe cale chirurgicală suferă de recidivă.

Cea mai bună abordare în tratarea polipilor nazali o reprezintă, conform recomandărilor medicilor, intrevenția chirugicală continuată ulterior de terapia medicamentoasă.