-

De ce tresărim înainte de a adormi?

Ni se întâmplă adesea ca atunci când ațipim să avem tresăriri. De ce apar aceste “zvâcniri în somn” și cum le putem preveni?

Aceste tresăriri reprezintă spasme musculare involuntare, care apar atunci când o persoană adoarme, fiind destul de frecvente (60-70% dintre oameni le experimentează).
Cauza acestor zvâcniri involuntare sunt nervii şi creierul, care încearcă să se relaxeze. O întrerupere a mesajului de relaxare, transmis de creier organismului poate provoca tresărirea membrelor sau a capului.

Fenomenul este denumit stare hipnagogică – perioada de tranziție dintre starea de veghe și somn și poate să apară atât la bebeluşi, cât şi la adulţi.

În cazul adulţilor pot să apară aceste tresăriri în timpul somnului la intoxicaţia cu cofeină, intoxicaţia cu alcool, pe fondul stresului şi în sindromul de apnee în somn (o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului).

În ceea ce îi priveşte pe bebeluşi, reflexul acesta de tresărire este oarecum fiziologic până în şase luni şi se numeşte reflexul moro.

Mulți indivizi pot avea parte de acestea fără să știe, deoarece sunt zvâcniri care adesea trec neobservate, mai ales dacă nu cauzează trezirea persoanei. Unii oameni de știință consideră că anumiți factori, cum ar fi stresul, anxietatea, oboseala, cofeina și privarea de somn, pot crește frecvența sau severitatea spasmelor. O altă variantă este aceea că spasmele sunt o parte naturală a tranziției corpului de la vigilență la somn și apar atunci când nervii “se rătăcesc” în timpul procesului.

Specialiștii afirmă că nu puteţi face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Atât timp cât acestea nu se întâmplă foarte des, nu ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare.

Articole înrudite