-

Neglijarea afecţiunilor reumatice poate duce la apariţia altor boli

Neglijarea afecţiunilor reumatice, cum ar fi poliartrita reumatoidă, poate duce la complicaţii grave. Este avertismentul reumatologilor.

Peste 150 de mii de persoane suferă de aceasta afecţiune, dar, cu toate acestea, nu sunt înregistraţi pentru tratament gratuit decât 50.000. Diferenţa se explică prin faptul că pacienţii fie nu sunt diagnosticaţi, fie sunt trataţi incorect.

În acest context, Societatea Română de Reumatologie organizează o serie de cursuri post-universitare pentru reumatologi, axate pe legăturile acestor afecţiuni cu alte boli, după cum precizează preşedinta Societăţii, profesor doctor Ruxandra Ionescu.

"Ele pot să fie responsabile, de exemplu, de o creştere a mortalităţii în rândul pacienţilor cu aceste afectări inflamatoare, reumatice, sunt responsabile de creşterea incidenţei infecţiilor, a neoplaziilor, de riscul cardiovascular. Bolile inflamatoare reumatice reprezeintă un factor important de risc cardiovascular, apoi multe din bolile inflamatorii reumatice au impact pulmonar sever, care, tot aşa, se poate asocia cu o creştere a morbidităţii şi mortalitaţii."

Sursa: rador

Articole înrudite