-

Acest tip de sânge este rar şi preţios. Doar 43 de oameni din întreaga lume îl au

Până acum ştiam că există 4 grupe sanguine, stabilite prin prezența sau absența anumitor antigeni din sânge.

Oamenii de ştiinţă au descoperit însă că există o a cincea categorie de sânge, care nu poate fi categorisită ca şi grupă sanguină distinctă, din cauza faptului că doar 43 de persoane la nivel mondial sunt deţinătorii acestui tip de sânge. Aceştia pot fi consideraţi cu adevărat norocoşi, pentru că sângele lor este unul valoros, cu un potenţial unic.

Pe suprafața hematiilor se regăsesc 432 de antigeni, molecule capabile să stimuleze producția de anticorpi. Circa 160 dintre acestia se regăsesc la majoritatea oamenilor.

Lipsa unui antigen foarte comun stabilește caracterul negativ al grupei de sânge. Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcție de genele care conțin informația producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele. Cel mai important Rh este antigenul D și acesta lipsește la 15% din populația caucaziană. Această caracteristică este cunoscută sub numele de Rh negativ.

Există însă persoane cărora le lipsesc toți cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numită Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume.

Pentru hematologie a fost o descoperire fenomenală. Prima persoană depistată cu această caracteristică a fost o aborigenă din Australia, în anul 1961.

La acea vreme, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire. Și totuși, în anul 2010, au fost descoperite 43 de astfel de persoane cu Rh-ul nul.

Sângele cu Rh-ul nul este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularități deosebite ale Rh-ului negativ, iar potențialul său de a salva vieți este enorm.

Medicii sunt însă rezervați în a efectua transfuzii cu acest tip de sânge. Efectuează transfuzii numai în condiții excepționale, când viața pacienților este în pericol. Odată administrat un astfel de sânge este foarte greu de găsit ulterior.

În situația inversă, în care o persoană cu Rh-ul nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută numai cu sânge identic, ceea ce o face dependentă de cele 43 de persoane cu Rh-ul nul. Cele 43 de persoane locuiesc în Australia, China, Brazilia, SUA și Irlanda.

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

 

 

Articole înrudite