-

Rujeola – cum ne protejăm copiii

Epidemia de rujeolă continuă să afecteze în România. Vaccinurile sunt sigure și salvează viețile a milioane de copii, prevenind boli mortale.

Epidemia actuală de rujeolă din România a început în februarie 2016. Aproximativ 15.000 de persoane au contractat boala. Conform Institutului Național de Sănătate Publică din România, au murit 59 de persoane, majoritatea copii. Treizeci și trei dintre copiii decedați aveau mai puțin de un an. Șaptesprezece copii aveau vârste cuprinse între 1 și 3 ani, iar cinci copii aveau vârste cuprinse între 4 și 17 ani.

Rujeola a ucis patru adulți cu vârste cuprinse între 27 și 39 de ani.

Cum poate fi protejată populația în România

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o rată de acoperire vaccinală de cel puțin 95%. În România, aceasta este de 81%, mult prea mică pentru a putea asigura o protecție adecvată.

Sunt necesare două doze din vaccinul ROR pentru a proteja populația împotriva actualei epidemii și pentru a preveni viitoare epidemii. Este nevoie de campanii naționale de informare, pentru a educa părinții cu privire la beneficiile vaccinurilor. Părinții au nevoie de informații adecvate cu privire la accesul copiilor la vaccinare, în special în comunitățile în care nu există medici de familie și centre specializate de vaccinare.

Vaccinurile sunt sigure

Vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) este în uz de aproximativ 45 de ani. Peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de țări din întreaga lume. Între 2000 și 2015, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit aproximativ 20.3 milioane de decese, o dovadă că vaccinarea este una dintre cele mai eficiente investiții în sănătatea publică, la nivel global.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pot duce la complicații severe ale sănătății și chiar la deces.

Vaccinurile previn boli mortale

Bolile mortale pot fi prevenite în siguranță și cu ușurință prin vaccinare. Dacă populația nu este vaccinată, reapar boli precum poliomielita sau rujeola, care deveniseră din ce în ce mai rare. La nivel mondial, înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei, peste 90% din populație contracta boala până la vârsta de 10 ani.

Deseori, rujeola poate avea urmări grave asupra copiilor care supraviețuiesc bolii, uneori pentru toată viața. Standardele de igienă ridicate și curățenia riguroasă nu previn răspândirea bolilor mortale. Vaccinarea este singura metodă dovedită care oferă protecție adecvată.

Acțiunile UNICEF pentru stoparea epidemiei actuale de rujeolă

UNICEF și OMS susțin campania derulată în prezent de Ministerului Sănătății, concentrând eforturile către zonele cele mai vulnerabile, cu cea mică rată de acoperire vaccinală din țară. În luna iulie, s-a desfășurat o campanie de informare la domiciliu și de vaccinare în trei comunități din județul Bacău. O echipă formată din medici și asistente a colaborat cu medicii de familie locali pentru a vaccina 95% dintre copiii care trăiesc în aceste comunități.

Sursa: rador

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite