Ce se întâmplă în corp, atunci când înghiţim guma de mestecat?
Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să înghită din greşeală guma de mestecat. Ce anume se întâmplă în corp în asemenea situaţii? Mai mult:
24 Octombrie 2018, 12:13
Este periculos pentru organism? Ce se poate face?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem într-o astfel de situaţie.
Există o teorie, conform căreia guma rămâne în intestine ani de zile. Adevărul este, însă, că aceasta este eliminată foarte rapid din corp.
De regulă, alimentele sunt digerate în timp ce trec prin tractul gastro-intestinal. Esofagul nu absoarbe nimic, deoarece este doar o „ţeavă” proiectată să transporte produsele alimentare (sau în acest caz, guma de mestecat), în stomac.
Stomacul, la rândul său, face munca grea. El amestecă alimentele cu acizi şi le distruge până devin o suspensie de sucuri şi substanţe solide. Apoi, partea inutilă este aruncată în intestin.
În intestinul subţire, substanţele solide continuă să fie degradate cu ajutorul bacteriilor, substanţele nutritive sunt absorbite de pereţi şi apa este stocată în mare parte, pentru a permite suspensiei să se mişte mai departe. În final, materia fecală este transferată în colon.
Apa este absorbită de pereţii intestinului gros până când resturile sunt îndepărtate.
În funcţie de cât de bună este digestia fiecărei persoane, guma de mestecat poate provoca dureri şi disconfort sau poate rămâne complet inofensivă. Nu există multe dovezi despre un potenţial risc în cazul înghiţirii gumei de mestecat.
Cu toate acestea, „cronicizarea” acestui obicei poate afecta funcţia intestinală.
Sursa: rador.ro