-

Pacienţi şi personal medical cu infecţii intraspitaliceşti, în Mureş

În spitalele din judeţul Mureş, ca şi în altele din ţară, există pacienţi, dar şi personal, cu infecţii intraspitaliceşti. Zeci de cazuri au fost înregistrate.

Statisticile arată că la sfârşitul anului trecut au existat doar 62 de cazuri, un procent relativ mic în comparaţie cu numărul persoanelor internate.

Atunci când sunt semnalate astfel de infecţii, spitalele iau măsuri de control.

Târgu Mureş este unul dintre cele mai renumite centre medicale din ţară, iar numărul mare de pacienţi creşte şi posibilitatea de infecţie intraspitalicească.

Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Gabriela Uifălean:

„În luna noiembrie am avut 62 de cazuri raportate de infecţii nosocomiale din care care 5 au fost de infecţie cu stafilococ auriu meticilino-rezistent. Este un procent scăzut, deci ăsta se referă la pacienţii internaţi, nu se referă la purtătorii din cadrul personalului medical”.

Cauzele apariţiei germenilor sunt multiple, explică managerului Spitalului Clinic Judeţean Mureş, doctor Ovidiu Gîrbovan: „Bolnavul poate dezvolta în uma unor tratamente masive cu antibiotice şi mai sunt acei germeni oportunişti care devin patogeni în anumite condiţii”.

Fiecare spital are un serviciu de supraveghere a infecţiilor care urmează protocoalele în vigoare. „Facem autocontrol la personal. Acolo unde se constată că este purtător de un asemenea germen, este scos până îşi termină tratamentul”, spune Gîrbovan.

În Mureş raportările spitalelor nu au indicat focare, ci doar cazuri izolate de infecţii nosocomiale.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite