-

Soluţia mult aşteptată în tratarea autismului. Primul transplant de celeule stem, realizat în România

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paletă de manifestări.

Unii consideră că autismul are baze genetice, iar alţii spun că se datorează factorilor de mediu. Cert este că numărul persoanelor care suferă de autism a crescut dramatic din anii 1980 până în prezent, iar cei mai afectaţi par să fie băieţii.

Pentru că nu se cunosc cauzele acestei maladii, metodele de combatere sunt cu atât mai greu de găsit, în ciuda eforturilor medicilor care caută necontenit o soluţie pentru această problemă.

În anul 2017 o echipă multidisciplinară de la Duke University Medical Center au publicat un articolul ştiinţific ale cărui concluzii erau că terapia cu celule stem din propriul sânge de cordon ombilical poate trata autismul. Metoda transplantului de celule stem în cazul copiilor ce suferă de autism este sigură, având în vedere faptul că că la mai mult de două treimi dintre copii au apărut îmbunătăţiri în urma tratamentului.

Vestea ca autismul poate fi combătut a adus speranţă familiilor care au copii diagnosticaţi cu autism.

De la începutul acestui an, terapia cu celule stem pentru tratarea autismului se poate realiza cu succes şi în ţara noastră.

Premiera acestui succes medical a avut loc într-un un spital privat din Bucureşti, unde s-a reuşit un transplant de celule stem pentru o fetiţă ce suferă de autism. Celulele stem au fost recoltate la naşterea fetitei, în anul 2014 şi criogenate până la momentul în care părinţii au solicitat folosirea lor.

Fetiţa se simte bine în urma transplantului si va fi în continuare monitorizată de echipa medicală, pentru a urmări evoluţia clinică.

Sursa foto: Pixabay

Articole înrudite