-

Un pas înainte în lupta cu cancerul. Testul care îţi spune cu precizie dacă suferi de această boală

Grea şi istovitoare se dovedeşte a fi lupta cu cancerul, atât pentru cei care suferă de această maladie, cât şi pentru cei implicaţi în studii de laborator şi analize ştiinţifice menite să găsescă o soluţie eficientă care să pună capăt acestei boli necruţătoare.

Paşi care să ne apropie de mult aşteptata victorie împotriva cancerului se tot fac de decenii încoace, însă par să fie prea mici în faţa chinuitoarei boli.

Oamenii de ştiinţă insistă asupra faptului că, dacă boala este descoperită precoce, în stadiu incipient, şansele de supravieţuire în faţa bolii se înmulţesc semnificativ. Însă din punct de vedere medical nu s-a descoperit până acum nici o metodă care să îşi garanteze eficienţa în această privinţă.

Recent, o echipă de cercetători a descoperit un test revoluţionar pentru depistarea cancerului. Este vorba despre o analiză de sânge care poate spune cu o precizie mare dacă boala şi-a făcut apariţia în organism, înainte de a se face simţit orice simptom.

„Avem acum un test de sânge care ne permite să aflăm dacă există un semn de boală sau dacă nu există un astfel de risc. În opinia mea, este un lucru pozitiv”, a declarat Christof Sohn - director medical la Spitalul Universitar Heidelberg.

Analiza revoluţionară se concentrează pe mutațiile a 16 gene, mutații care se produc de obicei apariția cancerului și pe opt proteine eliberate în organism. Pentru dezvoltarea testului, echipa de cercetători s-a folosit de mostre de țesut de la 124 de pacienți care sufereau de cancer. Specialiștii au scanat probele pentru 508 de mutații genetice, analizând zone specifice ale genomului. În acest fel au fost testați deja 1.005 pacienți cu cancer la sân, ovare, ficat, stomac, pancreas, esofag, colon, plămâni. Testul a detectat 70% din cancere.

Specialiştii sunt de părere că detectarea precoce a cancerului cu ajutorul acestui test de sânge va avea un impact enorm asupra mortalității, cu atât mai mult cu cât noua metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile.

Testul va fi pus în vânzare în a doua parte a acestui an, iar preţul actual este de 500 de dolari. Pentru o eficienţă sporită, analiza de sânge ar trebui făcută în fiecare an.

Sursa foto: Pixabay

Articole înrudite