-

Lacunele din sistemul de sănătate sunt legate de managementul resurselor umane şi materiale

Lacunele din sistemul de sănătate care ar trebui acoperite în perioada imediat următoare sunt legate de managementul resurselor umane şi materiale, pentru cheltuirea eficientă a banilor.

Declaraţia a fost facută în cadrul unei conferinţe de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Când spuneam de partea de eficienţă mă refeream la păstrarea unor paturi pe o anumită patologie acolo unde nu este nevoie, adică nu ne adaptăm nevoilor de servicii medicale din zonă, păstrarea unor cadre medicale medii acolo unde nu este nevoie, nu avem nevoie de clădiri pe care să scriem spitale şi care să nu fie populate, şi care să aibă o adresabilitate foarte redusă şi pe care să le menţinem din varii motive, inclusiv politice, de ce să ne ascundem.

Asta înseamnă, de fapt, eficientizarea. Adică banii trebuie să urmeze pacientul, iar acolo unde sunt pacienţi trebuie să investim şi să cheltuim eficient.

Prezent la dezbateri, ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a subliniat că este nevoie de un pact pentru sănătate, încheiat între toate partidele, astfel încât ideile din acest document să se păstreze indiferent cine se află la guvernare:

Eugen Teodorovici: Este nevoie de un astfel de pact pe sănătate. Aşa ar fi ideal, pentru că atunci oricine guvernează ştim clar că astea sunt luniile de parcurs, pacientul vede clar că este stabilitate, este o coerenţă, este o credibilitate în actul medical şi că undeva în 2020-2021 suntem şi noi ca afară şi nu trebuie să mai pleci din România, decât dacă ai bani de cheltuit.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite