-

Modalităţi prin care muzica îți poate îmbunătăți starea

Antrenearea minţii și corpului, reducerea stresului și anxietăţii, stabilirea unor noi obiective, creșterea stimei de sine şi găsirea unor noi prieteni: ar putea fi doar câteva dintre obiectivele pentru noul an, cele pe care şi le stabilesc oamenii atunci când încearcă să devină mai buni.

Desigur, poate părea greu, sau aproape imposibil să le punem pe toate în practică, însă în realitate există o activitate care îţi poate aduce toate aceste beneficii împreună: cea de a cânta la un instrument muzical.

A asculta muzică, dar mai ales a cânta la un instrument, sau pur şi simplu a cânta cu vocea, sunt activități care au efecte pozitive enorme asupra vieții oamenilor.

Dintr-o cercetare privind consecințele pozitive ale muzicii asupra bunăstării psiho-fizice a oamenilor a rezultat că aceasta este asociată cu reducerea anxietății la tineri, cu îmbunătățirea stării de spirit, a proactivității la adulți și a bunăstării mentale, a conștientizării de sine și a abilității de adaptare a persoanelor cu patologii diagnosticate.

Mai mult, muzica și cântatul s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de depresie la persoanele în vârstă.

Nu contează vârsta sau de nivelul de pregătire, important este să cânţi câteva minute, cât de des se poate, fapt care te va ajuta să îți îmbunătățești bunăstarea mentală și fizică și să depășești situațiile dificile acasă, la școală sau la serviciu.

Yamaha Music, o companie care proiectează și construiește instrumente muzicale și care, datorită celor 690 de școli de muzică din Europa și a celor 4.500 din întreaga lume, se angajează să-i apropie pe tineri de muzică ajutându-i să își descopere potențialul, descrie șase moduri prin care cântatul la un instrument îți îmbunătățește viața.

Antrenament pentru minte, a cânta la un instrument muzical este ca și cum ţi-ai antrena fiecare parte a creierului. Ajută la îmbunătățirea performanței mentale, a concentrării și a memoriei şi în timp, perfecţionează coordonarea și abilitățile motorii. Mai mult, citirea muzicii ajută creierul să-şi consolideze abilitățile de a prelucra informațiile cu consecinţa îmbunătățirii abilităților de citire și socotire.

Keep calm, găsirea timpului pentru relaxare este importantă pentru a reduce stresul minții și a corpului. Un hobby nou și distractiv este o soluție excelentă pentru a ne distrage de la tensiunile generate de muncă, școală și obligațiile zilnice și ne permite să ne îndeplinim mai bine şi cu mai multă energie angajamentele.

Fă-te auzit

Muzica te poate ajuta să înțelegi sentimentele dificile, să le rezolvi pe cele mai triste și să le poți comunica celorlalți. Muzica devine limbajul prin care îţi poţi exprima și împărtăși propriile emoții.

Fixează obiectivul și lovește

A cânta la un instrument ajută la stabilirea obiectivelor. Stima de sine scăzută poate duce la depresie și anxietate, însă stabilirea unor obiective realiste (cum ar fi învățarea a noi piese muzicale, sau exersarea la instrument timp de 20 de minute în fiecare zi) poate crește satisfacția personală și încrederea în propriile abilități.

Antrenament corporal

În acelaşi timp, studiul unui instrument muzical reprezintă şi o modalitate alternativă de a face activitate fizică. Indiferent dacă este vorba de chitară, pian, sau flaut, pentru a cânta sau a ține instrumentul, se folosesc mușchii brațului și cei ai spatelui. Instrumentele de percuţie sunt şi un antrenament cardio gratuit.

Muzica poate reprezenta şi o modalitate de a întâlni persoane noi, cu interese și sentimente similare. A face parte dintr-o trupă, dintr-o orchestră sau un cor, poate fi o modalitate excelentă de avea prieteni noi.

Sursa: rador.ro

Foto: pixabay.com

Articole înrudite