-

Plasturele cardiac – o invenţie "de aur” ce poate preveni infarctul

Munca neîntreruptă a unor oameni de ştiinţă din Marea Britanie a fost de curând încununată de succes. Rezultatul studiilor de laborator ale acestora merită toată lauda şi aprecierea noastră: un tip special de plasture cardiac, ce ar putea salva de la moarte mii de persoane care au suferit un infarct.

Reprezentanţii British Heart Foundation (BHF) spun că aceşti plasturi – care sunt obţinuţi prin cultură în laborator şi contribuie la repararea inimilor deteriorate – ar putea în viitor să ofere pacienţilor un tratament la îndemână.

Plasturii cu ţesut cardiac au mărimi de 3 centimetri x 2 centimetri şi conţin până la 50 de milioane de celule stem umane, care sunt programate să se transforme în celule musculare cardiace funcţionale.

În timpul unui infarct, inima este lipsită de nutrimente vitale şi oxigen, iar acea penurie ucide o parte dintre celulele care alcătuiesc muşchiul cardiac. Acest proces slăbeşte inima şi duce în cele din urmă la insuficienţă cardiacă.

Experţii spun că unul sau mai mulţi plasturi de acest tip ar putea fi implantaţi pe inimile pacienţilor care au suferit infarcte, pentru a preveni o recidivă sau chiar pentru a inversa tendinţa de degradare a acestui organ vital.

Odată aplicat peste inimă, noul tip de plasture are misiunea de a furniza suport fizic muşchiului vătămat al inimii şi de a ajuta acest organ să pompeze sânge într-o manieră mai eficientă.

De asemenea, substanţe chimice sunt eliberate de noul plasture pentru a stimula celulele cardiace să se repare şi să se regenereze.

“Într-o bună zi, sperăm ca aceşti plasturi cardiaci să fie adăugaţi pe lista de tratamente pe care medicii pot să le prescrie pacienţilor în mod obişnuit după un infarct”, a declarat Richard Jabbour, medic la Centrul de Medicină Regenerativă administrat de BHF la Londra.

 

Articole înrudite