-

Purtătorii sindromului Down sunt protejaţi de tumorile canceroase

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un set de câteva zeci de gene care protejează purtătorii sindromului Down de tumorile maligne de diferite tipuri.

În acelaşi timp, potrivit Agenţiei de presă TASS, citând date din rapoartele ştiinţifice, aceste gene afectează în schimb activitatea inimii şi a muşchilor.
Potrivit geneticienilor din SUA, rezultatele studiilor pot fi folosite pentru a crea o terapie care să acţioneze asupra acestor gene şi să suprime creşterea tumorilor în corpul persoanelor care nu sunt purtătoare ale sindromului Down. În plus, potrivit geneticianului Katerina Galat, activitatea acestor gene poate fi normalizată în corpul copiilor cu un cromozom suplimentar.
Sindromul Down este cea mai frecventă cauză a demenţei şi a altor probleme ale creierului uman. Toate tulburările mentale ale purtătorilor săi se datorează faptului că ADN-ul lor conţine nu două, ci trei copii ale celui de-al 21-lea cromozom. Aceasta duce la distrugerea genelor care sunt responsabile de formarea şi funcţionarea creierului. Prin urmare, bolnavii Down din primele zile de viaţă rămân în urmă faţă de semenii lor în dezvoltarea mentală. În acelaşi timp, una dintre cele mai neobişnuite manifestări ale sindromului Down este că purtătorii săi sunt mai puţin expuşi să formeze diverse forme de tumori, inclusiv cancerul de sân, plămân sau cel rectal.
Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, cercetătorii au cultivat celule stem artificiale din probe de piele de la doi purtători ai sindromului Down şi le-au transformat în "semne" ale celulelor vasculare şi musculare. Comparând modul în care activitatea diferitelor gene s-a schimbat în timpul transformării lor, geneticienii au izolat un set de peste o sută de gene. Printre ele există trei duzini de seturi în cromozomul 21, a căror activitate, ca urmare a dublarii sale, nu a crescut, ci a scăzut. În timpul studierii proprietăţilor lor, s-a demonstrat că aceste regiuni ADN au fost asociate direct cu două consecinţe ale dezvoltării sindromului Down - tulburări în creşterea celulelor musculare şi a ţesutului conjunctiv, precum şi cu rezistenţa ridicată a purtătorilor acestei boli la tumorile canceroase.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceleaşi anomalii în activitatea genelor care sunt responsabile de migraţia celulară, formarea de noi vase şi creşterea ţesutului conjunctiv interferează cu creşterea tumorilor, la purtătorii de sindrom Down. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, câteva zeci de gene care sunt asociate cu activitatea sistemului imunitar, a cărei activitate a crescut, după dublarea celui de-al 21-lea cromozom. Galat şi colegii săi sugerează că acest cromozom poate proteja purtătorii sindromului Down de tumorile canceroase.

RADOR

Foto: Pixabay