Proprietățile terapeutice ale propolisului
Toată lumea știe despre beneficiile nutriționale ale produselor stupului, de conținutul lor în vitamine, minerale și enzime, dar credem că ar trebui vorbit mai mult și despre faptul că sunt și niște remedii farmaceutice cu totul și cu totul deosebite. Tinctura de propolis, de pildă, are proprietăți antiseptice, antibiotice, antivirale și antiinflamatoare, fiind cel mai puternic
10 Decembrie 2014, 09:23
dezinfectant natural. În plus, calmează la nivel local. De exemplu, la nivelul cavității bucale, după o intervenție a medicului dentist.
Tot în igiena dentară, propolisul este foarte bun în tratarea gingivitelor și paradontozei. De asemenea, ajută mult în luptă împotrivă tuturor tipurilor de virusuri, fiind recomandat în stările gripale, precum și în cazul durerilor de gât acute.
În greaca veche, propolis înseamnă a apăra cetatea (pro-polis). I s-a dat acest nume pentru că el reprezintă substanța cu ajutorul căreia albinele se apăra de factorii de mediu care le-ar putea dăuna.
Pentru om, propolisul acționează la fel, protejându-l de bacterii și de infecții. Îl putem consuma ca atare, pur, brut, mestecându-l, sau sub formă de tincturi.
Unguentele pe bază de propolis se aplică pe răni ușoare, iar tinctura e folosită pentru a dezinfecta pielea sau pentru a lupta împotrivă infecțiilor faringiene.
Propolisul se obține prin răzuirea pereților stupului, la o temperatură de peste 20 de grade Celsius, însă pentru consumul uman el trebuie să fie purificat, să nu conțină resturi de polen sau alte substanțe la care unii oameni pot fi alergici.