Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstura, „pâinea albinelor"

Păstura este un polen fermentat în cadrul proceselor naturale din interiorul stupului. Albinele culeg polenul din flori, îl aduc în stup, îl depozitează în celula-fagure, alături de miere și diverse enzime. Temperatura și umiditatea specifice stupului fac ca acest polen să fermenteze, rezultând păstura, care mai este cunoscuta și sub numele de „pâinea albinelor".

09 Decembrie 2014, 09:07

Este un produs apicol benefic pentru foarte multe afecțiuni, mai ales pentru cele ale ficatului. Organismul nostru o digeră și o asimilează mult mai ușor decât polenul, astfel că beneficiem mult mai mult de principiile active din conținutul acesteia.

O păstură de calitate nu produce în general nici un fel de alergii, nici măcar în cazul celor care nu suportă polenul.

Păstura prezintă un gust dulce-acrișor și are o aciditate sporită, care o face mult mai ușor asimilabilă.

Față de polen are un conținut mult mai mare de zaharuri simple, vitamina K, provitamina A, acid folic, vitaminele C și E, enzime și aminoacizi. Valoarea ei nutritivă și antibiotică este de trei ori mai mare decât în cazul polenului. Trebuie evidențiat și conținutul foarte ridicat de seleniu care ajută la detoxifierea organismului.

Este recomandată celor care suferă de afecțiuni din zona tubului digestiv, cum ar fi reglarea tranzitului intestinal, afecțiuni ale colonului, constipații cronice de diverse etimologii, enterocolite, colite de fermentație sau de putrefacție, dar mai ales celor cu probleme hepatice, înregistrându-se rezultate remarcabile inclusiv în cazul hepatitelor acute și cronice de tip A, B și C sau a cirozelor uscate și umede. Păstura este benefică și în cazul anemiilor, a stresului sau a reumatismului.

Păstura reprezintă și un element esențial pentru frumusețe, reprezentând în egală măsură un factor nutrițional pentru celulele pielii și o componentă importantă a măștilor cosmetice, în care este folosită în combinație cu miere, lăptișor de matcă și extracte florale.

Păstura se poate păstra la temperatura camerei, consumând zilnic doza recomandată.

Beneficiile păsturii
Produs apicol cu proprietăți remarcabile, păstura prezintă o bioactivitate mult mai mare decât polenul, fiind, în același timp, mult mai ușor de digerat. Cu un gust dulce-acrișor, păstura este bogată în vitamine, enzime și aminoacizi. Păstura este recomandată, mai ales, persoanelor care suferă de afecțiuni ale tubului digestiv și celor cu probleme hepatice, dar este benefică și în cazul anemiilor.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac