Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstura, „pâinea albinelor"

Păstura este un polen fermentat în cadrul proceselor naturale din interiorul stupului. Albinele culeg polenul din flori, îl aduc în stup, îl depozitează în celula-fagure, alături de miere și diverse enzime. Temperatura și umiditatea specifice stupului fac ca acest polen să fermenteze, rezultând păstura, care mai este cunoscuta și sub numele de „pâinea albinelor".

09 Decembrie 2014, 09:07

Este un produs apicol benefic pentru foarte multe afecțiuni, mai ales pentru cele ale ficatului. Organismul nostru o digeră și o asimilează mult mai ușor decât polenul, astfel că beneficiem mult mai mult de principiile active din conținutul acesteia.

O păstură de calitate nu produce în general nici un fel de alergii, nici măcar în cazul celor care nu suportă polenul.

Păstura prezintă un gust dulce-acrișor și are o aciditate sporită, care o face mult mai ușor asimilabilă.

Față de polen are un conținut mult mai mare de zaharuri simple, vitamina K, provitamina A, acid folic, vitaminele C și E, enzime și aminoacizi. Valoarea ei nutritivă și antibiotică este de trei ori mai mare decât în cazul polenului. Trebuie evidențiat și conținutul foarte ridicat de seleniu care ajută la detoxifierea organismului.

Este recomandată celor care suferă de afecțiuni din zona tubului digestiv, cum ar fi reglarea tranzitului intestinal, afecțiuni ale colonului, constipații cronice de diverse etimologii, enterocolite, colite de fermentație sau de putrefacție, dar mai ales celor cu probleme hepatice, înregistrându-se rezultate remarcabile inclusiv în cazul hepatitelor acute și cronice de tip A, B și C sau a cirozelor uscate și umede. Păstura este benefică și în cazul anemiilor, a stresului sau a reumatismului.

Păstura reprezintă și un element esențial pentru frumusețe, reprezentând în egală măsură un factor nutrițional pentru celulele pielii și o componentă importantă a măștilor cosmetice, în care este folosită în combinație cu miere, lăptișor de matcă și extracte florale.

Păstura se poate păstra la temperatura camerei, consumând zilnic doza recomandată.

Beneficiile păsturii
Produs apicol cu proprietăți remarcabile, păstura prezintă o bioactivitate mult mai mare decât polenul, fiind, în același timp, mult mai ușor de digerat. Cu un gust dulce-acrișor, păstura este bogată în vitamine, enzime și aminoacizi. Păstura este recomandată, mai ales, persoanelor care suferă de afecțiuni ale tubului digestiv și celor cu probleme hepatice, dar este benefică și în cazul anemiilor.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!