Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lăptișorul de matcă pur, remediul natural pentru oboseală și stres

Stresul și oboseala profesională, numite și bolile secolului, sunt cele mai grave disfuncționalități care apar în munca de birou. Stresul reprezintă o dimensiune constantă a vieții noastre cotidiene. În prezent, societatea de tranziție aduce pe scena vieții noi tipuri de situații stresante cum ar fi: incertitudinea, schimbările rapide și adesea imprevizibile, concurența, șomajul, necesitatea reorientării și recalilificarii rapide și, nu în ultimul rând, scăderea nivelului de trai.

01 Decembrie 2014, 16:52

Oamenii, ca indivizi izolați, au rareori posibilitatea de a influența evenimentele stresante externe. Tot ce pot face este să-și însușească niște strategii adaptative care să-i facă mai rezistenți la agresiunile psihice și mai eficienți în activitatea profesională.

Reacția la stres se instalează treptat atunci când individul este supus un timp îndelungat unor condiții de tensiune psihică, mai ales atunci când este atinsă imaginea sa, situația familială, profesională sau materială. De obicei, individul își revine când situația stresantă a fost înlăturată, deși uneori pot rămâne unele sechele sau o vulnerabilitate crescută față de anumiți factori de stres.

Factorii de mediu reprezintă, de asemenea, factori de stres pentru organismul uman, producând perturbări la nivelul diferitelor sisteme fiziologice. Acești factori, precum: temperatura (prea ridicată sau prea scăzută), umiditatea, zgomotul, agenții poluanți, etc., pot produce traume fizice, dar și psihice.

Există și factori stresanți de natură psihosocială cum ar fi: situațiile conflictuale, presiunea socială prea mare, factori care pun în pericol situația materială sau statutul social al individului, care sunt percepuți că o amenințare pentru individ.

Stresul nu este influențat numai de situațiile externe, ci și de vulnerabilitatea, de toleranța la stres a individului sau de unele trăsături ale personalității acestuia.

Oboseala reprezintă o reacție a organismului de readaptare, de refacere a funcțiilor sale. Ea reprezintă un fenomen fiziologic normal care apare în urma solicitărilor prezente în activitatea umană. Formele de manifestare ale oboselii sunt multiple: scăderea atenției, încetinirea și inhibarea percepției, scăderea capacității de gândire, scăderea randamentului activității fizice și intelectuale.

Pentru a diminua efectele stresului și ale oboselii este bine să includeți și în dieta obișnuită alimente bogate în fibre, în special alimente bogate în fibre solubile, precum merele, fulgii de ovăz și legumele, limitați consumul de alimente conținând carbohidrați rafinați, limitați consumul de cofeină și pe cel de alcool, verificați dacă mâncați suficiențe alimente bogate în crom (ficat, brânză, cereale integrale).

De asemenea, suplimentele alimentare naturale bogate în vitamine și minerale sunt foarte importante pentru a ameliora simptomele stresului și oboselii. Unul dintre aceste suplimente alimentare este lăptișorul de matcă pur. Acesta este un adevărat cocteil de vitamine. Conține complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12), dar și acidul pantotenic, adică vitamină B5, care contribuie la sinteza neuromediatorilor mesageri ai influxului nervos, reglând activitatea glandelor corticosuprarenale ca reacție la stres. De aici vine numele dat vitaminei B5, „antistres".

De asemenea, lăptișorul de matcă pur constituie o sursă bogată de aminoacizi, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, cupru, etc.), oligoelemente (seleniu, zinc, mangan, etc.), glucide (fructoză, glucoză, maltoză), lipide sub formă de acizi grași.

Magneziul pe care îl conține lăptișorul de matcă ajută la buna funcționare a creierului, are acțiune sedativă asupra sistemului nervos și acționează împotriva stresului ca important factor de detensionare.

Lăptișorul de matcă pur este un adevărat miracol pentru sănătate, un aliment viu, benefic pentru organism în lupta acestuia cu stresul și oboseala.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată