-

„Hrana vie” întărește imunitatea

Una dintre regulile nutriţiei moderne ne îndeamnă să consumăm cât mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile. De aceea trebuie să ne dezobişnuim să consumăm preponderent alimente gătite şi să optăm pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialiştii nu ne sfătuiesc să renunţăm de tot la preparatele fierte, coapte sau prăjite, ci doar să le combinăm cu cele crude.

De ce e periculos să consumăm des alimente gătite? Actul gătirii (fierberea, prăjirea, coacerea) are efect distructiv în primul rând asupra enzimelor din alimentele crude. Când un preparat este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completă a enzimelor din conţinutul său. Tot prin gătire se pierd proteinele şi o parte din vitamine şi minerale. Cel mai repede se perimează vitaminele din complexul B şi vitamina C. Studiile susţin că în urma gătirii reuşim să mai păstrăm doar 15% din valoarea nutritivă a alimentelor.

Sistemul imunitar este afectat de gătirea excesivă. Pe termen lung, o alimentaţie bazată pe alimente gătite ne poate afecta sistemul imunitar. Compoziţia chimică a sângelui se modifică în sens negativ pentru că organismul este privat de vitaminele şi mineralele de care are atâta nevoie. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o boală denumită leucocitoză, care slăbeşte foarte mult sistemul imunitar. Iată un motiv în plus pentru a consuma mai multe fructe şi legume crude şi să renunţăm la prepararea excesivă a alimentelor.

Alături de alimente gătite se recomandă consumul de crudităţi. Crudităţile au un rol foarte important: ele echilibrează balanţa efectelor nedorite produse de alimentele gătite. De aceea, dacă o persoană consumă cantităţi egale de alimente gătite şi de alimente crude, va fi ferită de efectul distructiv al unei alimentaţii bazate pe alimente obţinute prin actul gătirii. Sfatul medicilor este ca fiecare masă gătită să fie combinată cu o porţie de crudităţi. O altă regulă ce trebuie reţinută este ca alimentele să fie gătite la mai puţin de 87 grade Celsius pentru că în acest fel prevenim creşterea numărului de leucocite.

Cum poţi beneficia de mai multe porţii de crudităţi pe zi? Dacă ţi se pare dificil să consumi crudităţi, învaţă câteva trucuri pentru ca acestea să nu-ţi lipsească din alimentaţia zilnică. Începând de la micul dejun şi până seara la cină, poţi introduce mici porţii de alimente vii, alături de cele gătite.

Iată câteva sfaturi: Adaugă bucăţele de fructe proaspete în iaurtul simplu. Dacă preferi omleta, nu prăji şi legumele, ci adaugă-le la sfârşit, crude. Gustările de la ora 10, respectiv 16 să fie formate din fructe crude. La supe şi ciorbe adaugă verdeaţa la sfârşit, nu o fierbe. Alături de felul consistent (felul II) consumă obligatoriu o salată de legume proaspete. Optează pentru o salată din fructe sau din legume crude (proaspete) în fiecare zi.