Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Hrana vie” și imunitatea

Una dintre regulile nutriţiei moderne ne îndeamnă să consumăm cât mai multe alimente crude. Beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile.

„Hrana vie” și imunitatea

10 Iulie 2022, 05:26

De aceea trebuie să ne dezobişnuim să consumăm preponderent alimente gătite şi să optăm pentru meniuri bazate pe alimente crude. Specialiştii nu ne sfătuiesc să renunţăm de tot la preparatele fierte, coapte sau prăjite, ci doar să le combinăm cu cele crude.

De ce e periculos să consumăm des alimente gătite? Actul gătirii (fierberea, prăjirea, coacerea) are efect distructiv în primul rând asupra enzimelor din alimentele crude. Când un preparat este încălzit la temperaturi de peste 48 grade Celsius timp de 20 de minute se produce o distrugere aproape completă a enzimelor din conţinutul său. Tot prin gătire se pierd proteinele şi o parte din vitamine şi minerale. Cel mai repede se perimează vitaminele din complexul B şi vitamina C. Studiile susţin că în urma gătirii reuşim să mai păstrăm doar 15% din valoarea nutritivă a alimentelor.

Sistemul imunitar este afectat de gătirea excesivă. Pe termen lung, o alimentaţie bazată pe alimente gătite ne poate afecta sistemul imunitar. Compoziţia chimică a sângelui se modifică în sens negativ pentru că organismul este privat de vitaminele şi mineralele de care are atâta nevoie. Prin consumul de alimente gătite se poate produce o boală denumită leucocitoză, care slăbeşte foarte mult sistemul imunitar. Iată un motiv în plus pentru a consuma mai multe fructe şi legume crude şi să renunţăm la prepararea excesivă a alimentelor.

Alături de alimente gătite se recomandă consumul de crudităţi. Crudităţile au un rol foarte important: ele echilibrează balanţa efectelor nedorite produse de alimentele gătite. De aceea, dacă o persoană consumă cantităţi egale de alimente gătite şi de alimente crude, va fi ferită de efectul distructiv al unei alimentaţii bazate pe alimente obţinute prin actul gătirii. Sfatul medicilor este ca fiecare masă gătită să fie combinată cu o porţie de crudităţi. O altă regulă ce trebuie reţinută este ca alimentele să fie gătite la mai puţin de 87 grade Celsius pentru că în acest fel prevenim creşterea numărului de leucocite.

Cum poţi beneficia de mai multe porţii de crudităţi pe zi? Dacă ţi se pare dificil să consumi crudităţi, învaţă câteva trucuri pentru ca acestea să nu-ţi lipsească din alimentaţia zilnică. Începând de la micul dejun şi până seara la cină, poţi introduce mici porţii de alimente vii, alături de cele gătite.

Iată câteva sfaturi: Adaugă bucăţele de fructe proaspete în iaurtul simplu. Dacă preferi omleta, nu prăji şi legumele, ci adaugă-le la sfârşit, crude. Gustările de la ora 10, respectiv 16 să fie formate din fructe crude. La supe şi ciorbe adaugă verdeaţa la sfârşit, nu o fierbe. Alături de felul consistent (felul II) consumă obligatoriu o salată de legume proaspete. Optează pentru o salată din fructe sau din legume crude (proaspete) în fiecare zi.

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier