Ascultă Radio Antena Satelor Live

Spirulina, un aliment al viitorului

Din păcate, multe diete pentru slabit exclud anumite grupe de alimente importante pentru aportul lor de vitamine şi minerale. Este mai ales cazul vitaminelor din grupul B (cand sunt excluse carnea şi alimentele bogate in amidon) sau al celor liposolubile de tipul A, D si E (daca se mananca doar preparate fara grasime sau daca au fost excluse materiile grase de tipul ulei sau unt).

08 Mai 2015, 05:38

O alta carenta frecventa este cea de saruri minerale, in special de magneziu (pe care il luam din alimentele cu un continut energetic ridicat, precum ciocolata, legumele uscate sau bananele), si de oligoelemente: fier, cupru si zinc in principal, din cauza excluderii produselor de origine animala. Consecintele sunt multiple: de la oboseala fizica si psihica la afectiuni cutanate, ameteli, scaderea imunitatii.
Dietele drastice, din care sunt eliminate cu totul grasimile, pot duce la probleme de memorie si de concentrare, la depresie si la afectiuni cardiovasculare. Slabirea musculaturii este si ea o problema de care se lovesc multe persoane aflate la dieta. Pentru ca aportul de calorii este prea scazut, organismul trebuie sa-si ia energie din rezervele proprii de grasimi si proteine. Dat fiind ca proteinele intra in structura fibrelor musculare, muschii au tendinta sa se topeasca in regimurile hipocalorice. Muschii contribuie si la sustinerea articulatiilor, iar proteinele sunt prezente in structura scheletului, asa ca nu pot fi neglijate nici problemele osteoarticulare ce pot interveni in cazul dietelor aspre.

Aceste carente de vitamine si minerale pot fi evitate cu ajutorul spirulinei, considerata un aliment al viitorului si un veritabil medicament.
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
La început, spirulina se găsea în lacurile alcaline calde din Africa şi din America Centrală şi de Sud, fiind consumată, printre alte popoare, de către azteci, care i-au confirmat siguranţa alimentară şi efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule.
Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.
Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.
Spirulina are un rol important în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea şi ameliorarea diverselor procese inflamatorii; enzimele conţinute în spirulină accentuează vindecarea traumatismelor şi metabolismul pielii; clorofila are efect dezinfectant, regenerant; anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului, are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie apariţi fenomenului de îmbătrânire.
Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice şi unele cazuri de hipofuncţie tiroidiană.
Algele conţin fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii şi bătrâni la care deficienţa poate provoca perturbări asupra organismului, are efec antianemic
Spirulina regenerează prin bogatul său conţinut în nutrienţi naturali, compensează deficienţele datorate dietei zilnice, este o sursă valoroasă de aminoacizi esenţiali, necesari dezvoltării organismului aflat în perioada de creştere şi dezvoltare.
De asemenea, spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele uşor asimilabile asigurând tot necesarul de aminoacizi esenţiali.
Administrată cu o jumătate de oră înainte de masă reduce pofta de mâncare, ajutând la reducerea greutăţii corporale, combate obezitatea.
În acelaşi tmp, spirulina fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului , încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic, asigură profilaxia bolilor infecţioase, detoxifică, accelerează procesul natural de purificare şi eliminare a toxinelor.
Spirulina scade nivelul seric al lipidelor totale şi a colesterolului, scade glicemia la diabetici şi oferă protecţie împotriva acţiunii nocive a razelor soarelui.
Prin aportul de fibre vegetale, spirulina stimulează digestia, creşte dinamica intestinală, contribuie la dezvoltarea florei intestinale (Lactobacilus) şi prin aceasta la reglarea digestiei.

Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, rubrica Pilula de Sanatate realizata de Camelia Teodosiu

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac