Tratamente naturiste. Ginsengul românesc, un miracol pentru sănătate
Cătina, ale cărei fructe reprezintă o explozie de vitamine pentru organism, este numită și ginsengul românesc, datorită cantității mari de vitamina C pe care o conține.
26 Aprilie 2018, 08:45
Beneficiile uriașe pe care le aduce sănătății, recunoscute încă din vremuri străvechi de către traci, hinduşi, greci, chinezi, mongoli, celţi şi slavi fac din această plantă un ingredient - minune în tratamentele naturiste folosite în tratarea multor afecțiuni.
Cătina este plină de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. La acestea se adaugă aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali și o cantitate însemnată de betacaroten, mult peste cea conținută de morcovi. Însă, cea mai mare parte din puterea vindecătoare a cătinei stă în conținutul uriaș de vitamina C, de zece ori mai mare decât al citricelor sau a măceșului.
Datorită proprietăților sale însemnate, fructele acestei plante au o puternică acțiune imunostimulatoare, cicatrizantă, antiinflamatoare, anticancerigenă, astringentă, antibiotică și afrodisiacă. Mai mult decât atât, cătina este considerata cel mai bun vaccin antigripal natural. Planta este folosită cu succes în industria farmaceutică și în cosmetică, având foarte multe indicații terapeutice: în afecțiuni ale ficatului, răceală și gripă, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrită, afecțiuni cardiovasculare, artrită, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie.
Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, dulceață, ceai, tinctură.
1. Cătină cu miere
Cătina cu miere stimulează imunitatea, crește pofta de mâncare, curăță pielea și aduce aportul zilnic de vitamine și minerale, este un foarte puternic energizant, iar câteva lingurițe de dimineață nu numai că vă ajută digestia și tranzitul intestinal, ci vă umple cu energie pentru întreaga zi. Cătina cu miere se prepară fie din pulberea pe care o găsim în plafare, dar cel mai recomandat este să folosiți fructele proaspete. Se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă și se pun într-un borcan de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat. Puteți consuma câte trei linguri pe zi, iar copiii câte o linguriță.
2. Tinctura de cătină
Tinctura de cătină este excelentă pentru stimularea sistemului imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului, a hepatitei cronice, a gripei și răcelii, a impotenței, a sterilității, precum și a insuficienței ovariene. Pentru uz extern, poate fi folosită cu succes la tratarea arsurilor, radiațiilor și degerăturilor. Aceasta se prepară amestecând 14 linguri de praf din coajă de cătină cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se strecoară. Puteți consuma câte o linguriță de trei ori pe zi diluată în apă sau ceai.
3. Uleiul de cătină
Uleiul de cătină este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulcerului, gastritei, alergiilor, diareei, reumatismului, alcoolismului, stresului, asteniei, anemiei, bolilor endocrine și hepatice. Uleiul de cătină stimulează sistemul imunitar, este folosit și pentru tratarea bolilor de piele, a bolilor de ficat și ajută la scăderea colesterolului. Doza zilnică pentru adulți este de 10-20 picături de 3 ori pe zi administrate simplu sau în amestec cu miere de albine. Cura durează până la 3 luni, dar minim 2 săptămâni. De asemenea, pentru tratarea diverselor plăgi, răni, arsuri, se folosește extern ulei de cătină cu rezultate spectaculoase.
Uleiul de cătină are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne poate ajuta şi în greaua problemă a stresului care ne tot bântuie zilele.
Datorită vitaminelor A și E pe care le conține, uleiul de cătină are proprietăți terapeutice foarte puternice. Produsul are efecte regenerante, de întinerire și este folosit în cazul foarte multor boli, atât pentru prevenire, cât și pentru tratare.
Uleiul de cătină este un adevărat elixir pentru ochi. El mărește acuitatea vizuală, combate oboseala oculară și încetinește evoluția bolilor de ochi. Uleiul de cătină conține cea mai bogată substanță naturală în vitamina E din lume.
De asemenea uleiul de cătină conține substanțe active care stimulează refacerea colagenului și previne depigmentările provocate de îmbătrânire inhibând procesele de degradare a elasticității pielii și apariția ridurilor. Antioxidanții din cătină cum ar fi vitamina E și betacarotenul combat ridurile, uscăciunea și alte simptome specifice pielii îmbătrânite sau neglijate. Uleiul de cătină aplicat extern ajută la regenerarea, hidratarea și tonifierea pielii uscate întâlnite mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză.
Coenzima Q10 găsită în uleiul de cătină este un supliment nutritiv grație căruia, acest ulei are acțiune antioxidantă și încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.
4. Siropul de cătină
Siropul de cătină poate fi preparat chiar de dumneavoastră în casă: din patru kilograme de cătină dată prin storcător obțineți circa doi litri de suc de cătină, pe care îl puneți într-un vas curat și îl amestecați cu trei litri de miere de albine. Se păstrează apoi la rece. Se va consuma diluat cu apă. Siropul de cătină este excelent, atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind un foarte bun imunostimulator și antibiotic natural.
5. Dulceața de cătină
Un alt mod de a prepara cătina este sub formă de dulceață, dar trebuie să țineți cont că prin fierbere se pierd proprietățile curative ale cătinei. Din punct de vedere terapeutic nu este recomandată, ci doar ca să aveți un desert gustos. Se prepară foarte simplu: la șase căni de fructe de cătină sunt necesare patru căni de zahăr, 100 de mililitri de apă, două lingurițe de zeamă de lămâie și un plic de zahăr vanilat. După ce spălați fructele, le amestecați cu apa și jumătate din cantitatea de zahăr. Le puneți într-un vas pe foc și când fierbe, adăugați restul de zahăr și amestecați. După ce fierbe din nou, lăsați încă cinci, zece minute și opriți focul.
Foto: Pixabay