Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cinci lucruri fascinante despre ciuperci

Ciupercile sunt versatile şi au o aromă unică ce îmbogăţeşte orice mâncare de toamnă. În plus, acum este sezonul lor, de aceea trebuie să profităm din plin de aceste mici minuni ale naturii.

02 Noiembrie 2014, 22:00

1. Au un profil de arome unic - Al cincilea simţ umami, care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru şi amar poate fi găsit în mai multe alimente ce au componenţa L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care şi ciupercile. Este vorba în special de soiurile shitake şi enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.

2. Conţin vitamina D - O vitamină la fel de importantă pentru sănătatea oaselor precum calciul. Ciupercile sunt unele dintre cele mai valoroase surse naturale de vitamină D.

3. Ajută la menţinerea greutăţii sub control - Carnea înlocuită cu ciuperci ajută la slăbit. Acestea din urmă au mai puţine calorii, mai puţine grăsimi şi mai puţin sodiu - trei factori care contribuie la scăderea în greutate.

4. Ajută la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge - Ciupercile conţin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întăreşte sistemul imunitar, dar reduce şi nivelul de colesterol rău din sânge. Consumate în mod constant, acestea ajută la menţinerea unor valori normale de colesterol în sânge.

5. Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B - În ciuperci se găseşte riboflavină, niacină şi acid pantotenic - trei vitamine esenţiale pentru sistemul nervos. Problema este că acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în corp. De aceea, este indicat să le consumăm cât mai des.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac