Alimente cu un conţinut crescut de vitamina C
Portocala este renumită pentru conţinutul său bogat de vitamina C. Deşi nimeni nu-i poate contesta meritul, portocala având 82,7 miligrame de vitamina C, există şi alte alimente la fel de colorate şi delicioase care au acelaşi aport din această vitamină sau chiar o întrec. Iată şapte dintre ele:
05 Septembrie 2014, 21:00
1. Papaya - deşi nu este un fruct foarte consumat la noi, o papaya de mici dimensiuni (157 g) conţine 95,6 miligrame de vitamina C. În plus, acest fruct exotic mai conţine vitamina A, acid folic şi fibre.
2. Ardei gras roşu - 230 g de ardei gras roşu conţin 190,3 miligrame de vitamina C. Aceeaşi cantitate de ardei gras verde conţine 119,8 miligrame de vitamina C.
3. Broccoli - 148 g de broccoli conţin 132 miligrame de vitamina C. Iată un motiv în plus să consumi această delicioasă legumă.
4. Napi - nici napii nu sunt foarte consumaţi la noi. Cu toate acestea, aproximativ 500 g de napi conţin 160,8 miligrame de vitamina C. Se mai adaugă vitaminele A, C şi K, precum şi alţi fitonutrienţi şi fibre.
5. Căpşune - delicioasele fructe de primăvara conţin 86,5 miligrame de vitamina C (per 147 g). În plus, căpşunele previn degenerarea cognitivă.
6. Kiwi - micuţele fructe verzi conţin aproximativ 137,2 miligrame/bucata.
7. Conopida - o căpăţână cu un diametru de aproximativ 10 cm are 127,7 miligrame de vitamina C şi numai 66 de calorii.
Menţiuni speciale: nu la fel de multă vitamina C decât portocala, însă suficient de multă încât să merite a fi băgate în seamă, conţin varza de Bruxelles (48,4 mg), cartofii dulci (35,3 mg) şi pepenele galben (49,2 mg).