Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sparanghelul - beneficii pentru sănătate

Sparanghel (Asparagus) - una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri de sparanghel, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi în stare crudă sau rapid pregătiţi la aburi, în cuptor sau pe grătar.

15 Iunie 2014, 21:00

Sparanghelul este una dintre cele mai timpurii legume din noul sezon: recoltarea lăstarilor începe în aprilie şi mai. Sparanghelul este o legumă apropiată cepei, deşi nu se aseamănă nici la aspect, nici la gust.

Sparanghelul provine din regiunea mediteraneană şi este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Anterior, era cultivat în scopuri medicinale, ca diuretic şi agent purificator al sângelui. În Epoca Renaşterii, sparanghelul era etichetat ca afrodisiac şi, prin urmare, era interzis călugărilor. Pe lângă calităţile nutriţionale remarcabile, sparanghelul este o cultură decorativă, care este utilizat în aranjamentele florale.

Sparanghelul este destul de nou pentru noi şi mulţi nu au avut ocazia să aprecieze gustul său. Sparanghelul fiert corespunzător nu este doar foarte fin şi cu un gust delicat, ci dispune de o mulţime de proprietăţi. Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb şi violet. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit, pe tot parcursul anului. Este o plantă care era cultivată încă de romanii antici, mai mult în scopuri medicinale, utilizîndu-se frecvent seminţele şi rădăcinile plantelor. Specia verde creşte în aer liber.

La preparare, sparanghelul rămâne crocant şi suculent. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, apare pe la mijlocul lunii martie până în iunie. Complexitatea de colectare a recoltei şi sezonului scurt de roadă influenţează preţul mai mare a acestui soi. Sparanghelul alb are o aromă mai delicată, spre deosebire de cel verde. Este cultivat în "movile" de nisip în lipsă totală de lumina soarelui. Soiul violet este cel mai rar şi are un farmec aparte, un gust uşor amar.

Atunci când este supus termic îşi pierde culoarea violetă şi devine verde. Indiferent de tipul său, sparanghelului este bogat în vitaminele A, C, B1, B2, şi E, în mineralele calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier şi zinc. Potasiul şi acidul din sparanghel stimulează funcţia renală, prin urmare facilitează eliminarea toxinelor, zincul ajută la vindecarea rănilor şi întărirea ţesuturilor conjunctive. Calciul şi fosforul sunt utile pentru construirea ţesutului osos, fierul şi magneziul sporesc capacitatea de formare a sângelui.

Sparanghelul este, de asemenea, un produs alimentar excelent, 80 kkal pe 1 kg, şi facilitează excreţia surplusului din organism, deoarece conţine o mulţime de fibre. Sparanghelul cumpărat sau colectat urmează a fi consumat imediat deoarece depozitarea deteriorează calitatea produsului. Înainte de pregătire trebuie îndepărtată baza rigidă a lăstarilor, se curăţă cu un cuţit pentru legume şi se clăteşte cu apă rece.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!