Ascultă Radio Antena Satelor Live

Adevărul pe care puţini îl cunosc despre măslinele negre!

Gustoase şi bogate în nutrienţi, măslinele nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră, mai ales că acestea contribuie la buna funcţionare a organismului: protejează venele și arterele, coboară hipertensiunea şi previn apariția cheagurilor de sânge.

22 Septembrie 2017, 16:37

Însă, ceea ce trebuie să ştiţi este că nu toate soiurile de măsline sunt sănătoase. Piaţa românească abundă de măsline negre, care, din păcate, sunt cele mai periculoase pentru sănătatea noastră, conform specialiştilor. În cele mai multe din cazuri, acestea nu sunt comercializate în stare naturală, cum am putea crede, ci sunt colorate artificial cu soluţii pe bază de fier.

Acestă realitate pe care comercianţii nu o recunosc, este confirmată de Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumator:"Măslinele negre, din păcate, sunt colorate artificial cu ajutorul a doi stabilizatori de culoare - gluconatul feros şi lactatul feros".

Măslina crudă este amară, îndeosebi dacă este verde, fiind necesară fermentarea fructelor pentru a le face comestibile (care se face mai repede cu leșie sau mult mai lent cu saramură), pentru îndepărtarea sursei de amar și pentru asigurarea fermității corpului măslinei.

De aceea, toate tipurile de măsline gata pentru a fi consumate, fie că sunt negre, verzi sau maronii sunt de fapt murate, înmuiate în apă sau ulei sau ambalate în sare.

Măslinele verzi sunt culese înainte de a intra în pârg, cele roșietice-maronii sunt culese pârguite, cele aproape negre sau negre se culeg la maturitatea deplină și sunt supuse unei game foarte largi de tratamente, multe dintre acestea implicând folosirea a două tipuri de aditivi alimentari, lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), care sunt nocive pentru sănătate.

În afară de acestea, în urma studiilor realizate de APC România, în măslinele negre de pe piaţa autohtonă au fost regăsite şi alte substanţe, care pot îmbolnăvi inima sau ficatul şi care cresc riscul apariției cancerului gastric. Iată care sunt acestea:
65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic (E 270)
60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric ( E330)
45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic ( E300)
35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros (E579)
15% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu (E621)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros ( E585)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202)
5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu (E211)

Care sunt cele mai sănătoase măsline?

Măslinele verzi şi cele roşiatice-maronii sunt în mod cert mai sănătoase decât cele negre, în primul rând datorită faptului că nu sunt atât de procesate şi încărcate de aditivi alimentari periculoşi.

Măslinele verzi au un indice glicemic mai mic şi mai puține calorii. Sunt surse importante de potasiu, fier, cupru, complexul de vitamine B, vitamina E şi Omega 9. Acestea conțin grăsimi sănătoase, care ajută la creșterea colesterolului bun și reduc riscul arterosclerozei.

Important!

Pentru a recunoaște măslinele de calitate, trebuie să ne uităm la dimensiuni. Datorită maturizării, acestea trebuie să aibă o dimensiune mică și o aromă puternică.

Cel mai bun tip de măsline, accesibil şi cunoscut pe piaţa românească este Kalamata. Măslinele Kalamata sunt originare din Grecia, pe care le recunoaştem dupa culoarea maronie-roşiatică, după coaja uşor încreţită şi după aroma puternică. Acestea sunt culese în stare crudă, când sunt verzi şi sunt conservate în saramură, căpătând culoare maronie.

Manzanilla este un alt soi de măsline, verzi, de calitate, originare din Spania, vândute de obicei fără sâmburi, umplute cu diverse şi ambalate cu sare și suc lactic. Picholine sunt cele din Franța, maro și ușor sărate, care de obicei se sărează cu acid citric. Nicoise sunt măsline negre din Franța cu aromă puternică ce se vând deseori cu tot cu frunze și aromate cu ierburi.

Apoi, mai sunt diverse soiuri de măsline originare din Italia, conservate de obicei în sare cu ulei de măsline sau în oțet sau cu diferite ierburi sau condimente, precum rozmarinul. Este vorba de soiuri precum Ponentine, Lugano, Gaeta sau Liguria.

Sursa foto: pixabay.com

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde