-

Consumul regulat de ceai previne cancerul

Ceaiul se face din frunza plantei Camellia sinensis. La scurt timp după recoltare, frunzele de ceai încep să se înmoaie și să se oxideze. În timpul oxidării, substanțele chimice din frunze sunt sparte de enzime, ducând la înnegrirea frunzelor și la aroma bine-cunoscută a ceaiului. Printre numeroasele lor activități biologice, substanțele chimice din ceaiul verde - EGCG, EGC, ECG și EC - și theaflavinele și tearubiginile din ceaiul negru au activitate antioxidantă. În special EGCG și ECG, au activitate de curățare radicală liberă și pot proteja celulele de deteriorarea ADN cauzată de speciile reactive de oxigen. De asemenea, a fost demonstrat că polifenolii de ceai inhibă proliferarea celulelor tumorale.

În alte studii de laborator și pe animale, s-a demonstrat că catechinele de ceai inhibă angiogeneza și invazivitatea celulelor tumorale. În plus, polifenolii de ceai pot proteja împotriva daunelor provocate de radiația ultravioletă și pot modifica funcția sistemului imunitar. 

Ceaiul este unul dintre cele mai vechi și populare băuturi consumate în întreaga lume. Ceaiul negru reprezintă aproximativ 75% din consumul de ceai din lume. În Statele Unite și Europa, ceaiul negru este cea mai frecventă băutură de ceai consumată.

Ceaiul verde este cel mai popular ceai din Japonia și China. Ceaiul alb este consumat în cantități mult mai mici în întreaga lume. (PM)

Modificările stilului de viață pot ajuta la prevenirea a patru din zece tipuri de cancer. Rezultatele mai multor studii au demonstrat că o băutură destul de simplă cum este ceaiul poate fi utilă în lupta împotriva tumorilor maligne. Patru cercetări, dintre care una publicată în „European Journal of Clinical Nutrition”, iar celelalte trei în revista „Oncotarget”, au arătat că un consum regulat de ceai poate ajuta la protejarea împotriva a patru tipuri de cancer – de esofag, tract biliar, colon și ovarian.

Experții amintesc că ceaiul este bogat într-un număr de compuși cu proprietăți anticanceroase puternice. Autorii primului studiu au constatat că riscul de boli ale esofagului, care pot duce la cancer, poate scădea cu 30%, în cazul unui consum de cel puţin o ceaşcă de ceai pe zi. Rezultatele celui de al doilea studiu au demonstrat că riscul de a dezvolta cancer de tract biliar este cu 34% mai mic pentru persoanele care beau regulat ceai, decât pentru cei care nu consumă această băutură.

„Riscul de cancer scade cu 4% cu fiecare ceașcă de ceai băută, în special pentru femei”, a precizat dr. Catherine Hood, expert al Tea Advisory Panel. Un al treilea studiu a constatat că pentru persoanele care beau cantități mari de ceai riscul de cancer de colon este cu 7% mai mic. Efectul este deosebit de pronunțat pentru femeile și iubitorii de ceai verde.

Al patrulea studiu arată că riscul de cancer ovarian este cu 15% mai mic pentru femeile care consumă ceai în mod regulat. Experții reamintesc că pentru prevenirea bolilor maligne este, de asemenea, importantă menținerea unei greutăţi sănătoase, consumul între 5 şi 8 porţii de fructe şi legume pe zi, creşterea aportului de fibre şi practicarea de exerciţii fizice regulate.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite