-

Acest lapte este aproape la fel de sănătos ca cel matern și are puteri vindecătoare nebănuite

Despre laptele de măgăriță nu prea am auzit, cu atât mai puțin despre proprietățile sale uimitoare. Și asta din cauza faptului că este un lapte rar întâlnit, pe care nu îl găsim în supermarketuri, oricât l-am cauta. Dar, pe cât este de rar, pe atât este de prețios.

Cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale uimitoare asupra sănătății, laptele de măgăriță este, conform specialiștilor, cel mai apropiat ca și structură de laptele matern.

Hipocrate, părintele medicinei, îl recomanda pentru tot felul de afecțiuni, începând cu infecțiile, cazurile de otrăvire, diverse răni sau probleme ale ficatului, iar Plinius cel Bătrân îl considera unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru febră mare, dureri în gât sau tuse.

În medicina tradițională românească, laptele de măgăriță era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscută ca și “tusea măgărească”. Aceasta este o tuse generată de bacteria Bordetella Pertussis, desebit de rezistentă la tratament și care dă convulsii puternice timp de aproximativ 100 de zile.

Studii recente au arătat că laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă cu efect antibacterian și antiviral foarte puternic, enzimă care este conținută și de laptele matern. Concentrația de lizozim crește foarte mult în laptele matern după a doua lună de alăptare, sugerând faptul că această enzimă are un rol important în a întări sistemul imunitar al bebelușului. Datorită acestei enzime, studiile susțin că laptele de măgăriță este eficient în ameliorarea simptomelor de tuse persistentă, funcționând ca un antibiotic natural. Mai mult decât atât, acest tip de lapte este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vacă, reprezentând o mină de aur în alimentația bebelușilor.

Sărac în grăsimi şi proteine dar cu un conținut mare de lactoză, laptele de măgăriță este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Foarte uşor de digerat acesta nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Laptele de măgăriţă are un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Iată și alte beneficii ale laptelui de măgăriță:

- previne infecţiile gastrointestinale
- hidratează şi catifelează pielea
- opreşte sângerările nazale

Din păcate, în zilele noastre măgarii sunt din ce în ce mai rar întâlniți în gospodăriile oamenilor, fiind considerați animale "depățite". Un alt factor care face ca laptele de măgăriță să fie atât de greu de găsit este reprezentat de faptul că măgarița produce o cantitate mult mai mică de lapte decât vaca, un litru pe zi (faţă de 10 litri o vacă). În plus, laptele poate fi muls numai şase luni după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă.
Printre puținii care mai cresc măgari se numără Ioan Tomoș, care în stâna sa din Huedin, ascunde o adevărată comoară.

Acesta deține la ferma sa 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care ia în medie 9 litri de lapte pe zi. Deși vinde litrul de lapte cu 100 de lei, crescătorul nu face față cererii: “Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Din păcate, laptele este destul de puțin, de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”.

Conștient de faptul că laptele de măgăriță a devenit mina sa de aur, Ioan Tomoș își propune să dezvolte această afacere, ca să își poată mulțumi toți clienții. “Femelele nu le-am vândut niciodată tocmai pentru că vreau să le înmulțesc", spune fermierul.

Datorită proprietăților sale, laptele de măgăriță este căutat și apreciat deopotrivă în toată lumea. Poate nu stiați însă cea mai scumpă brânză din lume se obține din lapte de măgăriță.Un kilogram de brânză de măgăriță se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina, iar prețul său este de 1.000 de euro.

Din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine, vîndute la prețuri exorbitante.

Și pentru industria cosmetică acest lapte este o comoară. Spre exemplu, un italian din Sicilia ofera doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.

Sursa foto: Pixabay

Articole înrudite

 • Leguma care ţine sub control glicemia şi colesterolul

  Un cocktail de vitamine şi minerale care aduce beneficii majore organismului, mai ales în caz de anemie, dar și în perioadele de convalescență sau pe perioada sarcinii.

 • Ce este ia românească

  Bluza tradițională românească - numită și ie națională, este una dintre cele mai importante piese de costum autentic din România. Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, această bluză a inspirat numeroși designeri de modă, iar recent a început să primească din ce în ce mai multă faimă internațională.

  Ia națională este cea mai la modă îmbrăcăminte din România

  Bluza romaneasca este o imbracaminte importanta in costumul popular purtat de femei si sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie, atunci cand se sarbatoreste Ziua internationala a iei romanesti.

  Cunoscuta ca si camasa dacica, originile acestei piese vestimentare e indreapta mult spre vechea civilizatie dacica. De fapt, bluza romaneasca a fost descrisa pe diferite basoreliefuri ca fiind o piesa vestimentara cu o vechime de 2000 de ani. In vremurile moderne, specialistii o considera drept contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.

  Pe langa taieturile tipice si manecile largi, bluza romaneasca este impodobita cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti romani si artisti internationali. In plus, bluza romaneasca a inspirat artisti distinsi precum Henri Matisse, care a pictat faimoasa "La blouse roumaine ".

  Tipuri de ii nationale romanesti - arta broderiei populare

  Ia traditionala romaneasca este fabricata din stofa de bumbac alb, sau de matase. Este impodobita cu diferite motive de broderie romaneasca, mai ales in zona manecilor, in zona pieptului si a gatuluu. Interesant este faptul ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic de ie romaneasca.

  De exemplu, celel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie facuta pe umeri, numit camasa cu altita. Puteti gasi acest tip de ie in anumite regiuni ale tarii precum Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si zona Covasna.

  Camasa cu tablie (camasa cu cap) se gaseste in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamente bogate in maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un mare impact vizual.

  In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul lui ia, exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare asemanatoare se vede pe cot, de unde se numeste " pisti cot".

  In Saliste exista o bluza traditionala unica denumita ia cu ciocanele (cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita cu panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.

  Foto: Pixabay

 • Programul „Tomate 2019” – lansat oficial

  Programul guvernamental „Tomate 2019” a fost lansat, oficial, la Botoşani. Primele producţii de roşii vor fi livrate pe pieţele din municipiul reşedinţă de judeţ.

 • Măsurișul oilor de la Pria

  Mii de persoane din judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor sunt aşteptate astăzi, la "Măsurişul oilor de la Pria", ediția cu numărul 53.

 • Aproape 30 de mii de locuri de muncă vacante la nivel naţional

  Peste 29.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.