-

Acest lapte este aproape la fel de sănătos ca cel matern și are puteri vindecătoare nebănuite

Despre laptele de măgăriță nu prea am auzit, cu atât mai puțin despre proprietățile sale uimitoare. Și asta din cauza faptului că este un lapte rar întâlnit, pe care nu îl găsim în supermarketuri, oricât l-am cauta. Dar, pe cât este de rar, pe atât este de prețios.

Cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale uimitoare asupra sănătății, laptele de măgăriță este, conform specialiștilor, cel mai apropiat ca și structură de laptele matern.


Hipocrate, părintele medicinei, îl recomanda pentru tot felul de afecțiuni, începând cu infecțiile, cazurile de otrăvire, diverse răni sau probleme ale ficatului, iar Plinius cel Bătrân îl considera unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru febră mare, dureri în gât sau tuse.

În medicina tradițională românească, laptele de măgăriță era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscută ca și “tusea măgărească”. Aceasta este o tuse generată de bacteria Bordetella Pertussis, desebit de rezistentă la tratament și care dă convulsii puternice timp de aproximativ 100 de zile.

Studii recente au arătat că laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă cu efect antibacterian și antiviral foarte puternic, enzimă care este conținută și de laptele matern. Concentrația de lizozim crește foarte mult în laptele matern după a doua lună de alăptare, sugerând faptul că această enzimă are un rol important în a întări sistemul imunitar al bebelușului. Datorită acestei enzime, studiile susțin că laptele de măgăriță este eficient în ameliorarea simptomelor de tuse persistentă, funcționând ca un antibiotic natural. Mai mult decât atât, acest tip de lapte este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vacă, reprezentând o mină de aur în alimentația bebelușilor.

Sărac în grăsimi şi proteine dar cu un conținut mare de lactoză, laptele de măgăriță este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Foarte uşor de digerat acesta nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Laptele de măgăriţă are un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Iată și alte beneficii ale laptelui de măgăriță:

- previne infecţiile gastrointestinale
- hidratează şi catifelează pielea
- opreşte sângerările nazale

Din păcate, în zilele noastre măgarii sunt din ce în ce mai rar întâlniți în gospodăriile oamenilor, fiind considerați animale "depățite". Un alt factor care face ca laptele de măgăriță să fie atât de greu de găsit este reprezentat de faptul că măgarița produce o cantitate mult mai mică de lapte decât vaca, un litru pe zi (faţă de 10 litri o vacă). În plus, laptele poate fi muls numai şase luni după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă.
Printre puținii care mai cresc măgari se numără Ioan Tomoș, care în stâna sa din Huedin, ascunde o adevărată comoară.

Acesta deține la ferma sa 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care ia în medie 9 litri de lapte pe zi. Deși vinde litrul de lapte cu 100 de lei, crescătorul nu face față cererii: “Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Din păcate, laptele este destul de puțin, de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”.

Conștient de faptul că laptele de măgăriță a devenit mina sa de aur, Ioan Tomoș își propune să dezvolte această afacere, ca să își poată mulțumi toți clienții. “Femelele nu le-am vândut niciodată tocmai pentru că vreau să le înmulțesc", spune fermierul.

Datorită proprietăților sale, laptele de măgăriță este căutat și apreciat deopotrivă în toată lumea. Poate nu stiați însă cea mai scumpă brânză din lume se obține din lapte de măgăriță.Un kilogram de brânză de măgăriță se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina, iar prețul său este de 1.000 de euro.

Din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine, vîndute la prețuri exorbitante.

Și pentru industria cosmetică acest lapte este o comoară. Spre exemplu, un italian din Sicilia ofera doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.

Articole înrudite

 • Festival al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă

  Consiliul Judeţean Vrancea şi Centrul Cultural Vrancea organizează pe 15 decembrie, la Sala Balada, de la ora 17.00, a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi al Obiceiurilor de Iarnă.

 • Spiridon, sfântul care aduce spor şi sănătate în casă. De ce e interzisă munca pe 12 decembrie

  Prăznuit de credincioşi în fiecare an pe 12 decembrie, despre sfântul Spiridon se crede că îşi părăseşte racla şi pleacă în ajutorul oamenilor care îi înalţă rugăciuni.

 • Cea mai poluată localitate din Europa este în ţara noastră. Cote alarmante pe harta mondială

  România ar putea să fie sancţionată de Comisia Europeană cu până la 400 000 de euro pe zi pentru nerespectarea normelor cu privire la reducerea nivelului ridicat de poluare.

 • Colindele tradiţionale răsună seară de seară în centrul Bistriţei

  Seară de seară bistriţenii se pot bucura de colindele tradiţionale, cel mai lung festival din judeţ a început în seara zilei Sfântului Andrei, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun.

 • Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

  În 6 decembrie , creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moș Crăciun. Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

  În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și sunt nerăbdători să afle când vine și ce cadouri le aduce Moș Nicolae.

  Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe copiilor cuminți, în timp ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.

  Legenda lui Moș Nicolae

  Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică și un om de înaltă moralitate.

  De aceea, el este adeseori alăturat apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

  Moș Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi.

  Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite şcoli ale vremurilor , apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

  Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.

  La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, el a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.

  Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns, în anul 1087, la Bari, în Italia, unde au fost depuse într-o criptă.

  Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejate de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.

  Tradiția cere ca episcopul să extragă, o dată pe an, o seringă din acest fluid, care este amestecat apoi cu apă și este împărțit credincioșilor.

  O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica “Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti, aflată la Kilometrul 0.

  Printre minunile Sfântului Nicolae se numără tămăduirile bolnavilor și a demonizaților, dar cea mai remarcabilă se spune că a fost salvarea Mira Lichiei de o foamete cumplită. Moș Nicolae i s-a arătat în vis unui neguțător din Italia și l-a convins să își vândă grâul în cetatea cuprinsă de foamete.

  O altă minune pentru care este cunoscut Sfântul Nicolae este salvarea a trei fete tinere de la prostituție. Familia tinerelor ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor, pentru a se salva din impas, era dispus să le ofere pe fete spre desfrânare.

  Așa că, în fiecare seară, Sfântul Nicolae arunca o pungă cu bani în curtea familiei, pentru ca fetele să nu fie date spre pierzare.

  Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

  În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.

  Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

  De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri în dimineața zilei de 6 decembrie.

  Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

  Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

  Cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani.

  Sursa: Viorel Grosu