-

Galbenă, roşie sau albă? Ce tip de ceapă aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate?

Nelipsită din preparatele culinare, ceapa este nu numai un ingredient de bază în bucătărie, ci şi o adevărată farmacie la îndemână, care ne salvează de multe probleme de sănătate.

Fără restricţii în privinţa consumului şi fără reacţii neplăcute pentru organism, exceptând mirosul neplăcut care persistă în respiraţie, consumul de ceapăa este recomandat unanim de specialişti pentru efectele benefice pe care această legumă le are asupra organismului.

Fie ca este galbenă, roşie sau albă, ceapa este un medicament natural. Este o minune lăsată în dar de natură, care conţine tiosulfinate cu puternice proprietăţi antimicrobiene, sulfuri, sulfoxide şi alţi compuşi foarte valoroşi în menţinerea sănătăţii. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei şi producerea de compuşi care duc la iritarea şi lăcrimarea ochilor.

Datorită fructo-oligozaharidelor conţinute de ceapă sunt stimulate înmulţirea bacteriilor bune din colon, reducându-se astfel riscul creşterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.

Ceapa galbenă – beneficii pentru sănătate:

- tratează anemia, graţie conţiutului ridicat de fier
- diminuează simptomele bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita şi guta
- luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii, inclusiv E. Coli, salmonella şi este eficientă împotriva tuberculozei şi infecţiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
- ajută în caz de constipaţie şi flatulenţă

- intensifică circulaţia sanguină şi stimulează transpiraţia

- are proprietăţi diuretice şi de curăţare a sângelui
- tratează problemele repiratorii
- este eficientă în tulburări ale urechii
- combate căderea părului - cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămână timp de două luni duce la regenerearea părului.

Ceapa roşie – beneficii pentru sănătate:

Mult mai bogată în substanţe necesare organismului uman decât cea galbenă sau albă şi cu proprietăţi terapeutice nenumărate, ceapa roşie nu se bucură de aceeaşi popularitate precum ruda sa mai deschisă la culoare.

Ceapa roşie are în compoziţie toată grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină. Aceasta este un puternic dezinfectant şi un bun diuretic, de aceea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al nici unei persoane.
Cu o aromă mai puţin pronunţată în comparaţie cu suratele sale, ceapa roşie este considerată cea mai benefică pentru sănătate.

Însumând o mare parte din beneficiile cepei galbene, ceapa roşie aduce un plus de sănătate, datorită acestor proprietăţi:

- este mai bogată în antioxidanţi decât ceapă albă sau galbenă prin conţinutul ridicat de antocianină (pigmentul care îi dă culoare şi tine la depărtare cancerul şi bolile cardiovasculare)
- conţine mai multă quercitină decât ceapa albă (antioxidantul care protejează celulele de formarea tumorilor maligne şi favorizează circulaţia sanguină)
- este un adevărat combatant al diabetului
- este recomandată şi pentru tratarea sau ameliorarea durerilor cauzate de ostoeoporoză.

Ceapa albă – beneficii pentru sănătate:

Mai puţin prezentă pe piaţa românească, ceapa albă aduce, la rândul ei, o serie de beneficii organismului, făcând faţă cu succes concurenţei cepei galbene şi roşii în materie de proprietăţi terapeutice.

Cu o aromă şi un miros mult mai puternice decât ceapa galbenă sau roşie şi cu un conţinut mult mai mare de apă, ceapa albă conține vitamine (A, B şi C), calciu, magneziu, fosfor, fier şi potasiu, fiind totodată un antioxidant de top.

Aceasta protejează inima, având puterea să prevină bolile de inimă cu până la 15%. În plus, ceapa albă este un probiotic natural, ameliorează migrenele şi elimină toxinele din corp.

Cum tratăm răceala cu ceapă

Ceaiul de coajă de ceapă este renumit pentru proprietățile miraculoase pe care le are asupra organismului care luptă cu o tuse puternică. Acesta se prepară din coaja luată de la zece cepe la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Ceapa are proprietăți foarte puternice asupra organismului și în caz de tuse uscată, laringită sau astm bronșic.

Durerile în gât pot fi tratate cu tinctură de ceapă, pe plan intern, consumați câte o linguriță de tinctură înainte de fiecare masă, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapa.

Foto: Pixabay

Articole înrudite