-

Ştiaţi că aceste obiceiuri ne fac la fel de mult rău ca și fumatul?

Deşi cu toţii ne dorim un stil de viaţă echilibrat, care să asigure organismului tot ceea ce acesta are nevoie pentru a funcţiona în parametrii optimi, viaţa agitată de zi cu zi ne impiedică uneori să facem totul ca la carte.

În ciuda dorinţei noastre, ni se întâmplă adesea să ne abatem de la reguli şi să facem greşeli care ne afectează sănătatea pe termen lung. Una dintre cele mai grave greşeli este să nu conştientizăm că există în stilul nostru de viaţă obiceiuri care ne fac rău şi să nu depunem toate eforturile pentru a reuşi să ne debarasăm de ele.

Pe lângă obiceiul de a fuma, despre care admitem că este una dintre cele mai dăunatoare deprindere, există în viaţa fiecăruia dintre noi şi alte obiceiuri, aparent inofensive, care s-au demonstrat a fi la fel de nocive. Iată care sunt acestea:

1. Sedentarismul

În ultima vreme, experţii ne tot atenţionează că sedentarismul ne afectează sănătatea, însă tulburător este faptul că acest obicei are efecte mult mai grave decât ne-am putea imagina, astfel încât ne putem chiar pierde viaţa... stând pe scaun.

Fie că suntem la şcoală, la volan, acasă sau la birou ni se întâmplă să stam jos zilnic mai mult decât ar trebui. Studii recente au aratat că sedentarismul crește predispozitia spre îngrăşare, creşte riscul apariţiei atacului de cord şi este răspunzător de apariţia anumitor forme de cancer. Cercetătorii au utilizat datele de la 4 milioane de persoane privind timpul petrecut în faţa televizorului, programul de muncă și timpul destinat călătoriilor. Astfel, s-a constatat că persoanele sedentare, care stau mult timp pe scaun, sunt mai expuse riscului de a suferi de cancer de colon, endometrial și pulmonar.

2. Odihna insuficientă

Tot ritmul alert al vieţii şi preocuparea tot mai accentuată pentru bani și lucruri materiale sunt responsabile cu lipsa odihnei, un alt obicei nociv, care diminuează simţitor timpul în care corpul și sufletul au nevoie, în mod biologic, de un repaus.
Privarea de somn a devenit o adevărată problemă de sănătate publică, care nu ar trebui ignorată.

Corpul nostru are nevoie de odihnă suficientă şi de calitate (între anumite ore) pentru a funcţiona normal. O durată insuficientă a somnului înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral și infarct miocardic, un efect similar fiind constatat în cazul fumătorilor. „Somnul insuficient ar trebui să fie considerat un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, alături de fumat, lipsa de activitate fizică și alimentaţia deficitară”, a declarat Valery Gafarov, membru al Organizației Mondiale a Sănătății.

3. Singurătatea

Viaţa trăită şi împărtăşită pe reţetele de socializare este o realitate care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi, având în vedere că aceasta contribuie în mod direct la scăderea numărului relaţiilor interpersonale şi la amplificarea în timp a singurătăţii. Cu cât mai mult timp petrecem în fața calcualtorului, cu atât mai greu ne este să acceptăm în viața noastră o anumită persoană, cu bune și cu rele.

Conform specialiştilor, acest stil de viaţă reprezintă în prezent o adevărată „epidemie” la nivel mondial, asupra căreia ar trebui să se tragă un semnal de alarmă. Julianne Holt-Lunstad, profesoară de psihologie la Brigham Young University, a constatat în urma unui într-un studiu publicat în anul 2010 că singurătatea reduce durata de viață în acelaşi grad în care fumatul a 15 ţigări pe zi o face.

4. Dietele nesănătoase

O alimentaţie nesănătoasă poate avea efecte extrem de nefaste asupra organismului. Efectele unui meniu zilnic bogat în grăsimi saturate, alimente prăjite, băuturi carbogazoase sau produse rafinate se vor reflecta, în timp, în sănătatea ochilor, a pielii, a danturii, a părului şi a unghiilor, dar şi în sănătatea organelor interne. Dacă nu veţi depune eforturi în acest sens, veţi ajunge să simţiţi pe propia piele efectele năucitoare ale unei alimentaţii nesănătoase: îmbătrânirea prematură, apariţia cariilor dentare, oboseala accentuată, riscul de obezitate şi chiar pierderea vieţii.

În anul 2016, cercetătorii care studiază rata mortalităţii asociată unei alimentaţii nesănătoase au concluzionat că numărul deceselor provocate de alimentaţia nesănătoasă este mai mare decât numărul deceselor cauzate de alcool, droguri, contacte sexuale neprotejate și tutun la un loc.

5. Bronzarea artificială

Deşi este un obicei în vogă, specialiştii ne avertizează că bronzarea artificială prin expunerea prelungită la radiaţiile solare ultraviolete poate fi mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul. Solarul poate duce la multe probleme, inclusiv pete maronii, riduri, piele lăsată și, cel mai periculos, cancer de piele. În afară de posibilitatea de a face cancer de piele, există 100% certitudinea că vei avea piele îmbătrânită prematur de la expunerea repetată la razele solarului.

În anul 2014, în urma unor studii efectuate la nivel global, a fost demonstrat faptul că numărul cazurilor de cancer de piele provocate de bronzarea la solar este mai mare decât numărul cazurilor de cancer pulmonar provocate de fumat.

Articole înrudite