-

Nu mă "cura", nu mă "săra", de toate relele te voi vindeca

Existența omului simplu, e fapt dovedit, e una reușită atunci când se împlinește un cumul de date personale: experiență, intuiție, tradiție, inteligență.

Din această "istețime" pură a luat naștere și proverbul românesc "Nu mă săra, nu mă cura / și eu de rele te voi apăra”. Acesta se referă la o rețetă tradițională de preparare a usturoiului, păstrată din moși strămoși care, nu este o simplă născocire, cum ar putea părea la prima vedere, ci ascunde un adevăr certificat de știință.

Credințele populare susțin că, dacă nu cureți cățelul de usturoi de ultima lui cămașă și nu îl sărezi, el te protejează. De aceea, în rețetele tradiționale usturoiul folosit în bucătărie trebuie zdrobit, dar fără a îndepărta ultima sa "cămașă". În plus, sarea și usturoiul nu fac casă bună, lucru pe care țăranii noștri îl cunoșteau demult.

Tâlcul acestei rețete țărănești este bazat pe o explicație științifică conform căreia învelișul exterior al cățelului de usturoi conține substanțe tămăduitoare, pe care este păcat să le irosim.

În usturoi există două substanțe aliina și alinoza, despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, această membrană se sparge și cele două substanțe interacționează, formând alicina.

"Alicina este o substanță fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli, și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!’’– argumentează ing. chimist Ștefan Manea.

Leguma care "pișcă" limba este sănătate curată și despre asta știm tot de la bunicii și străbunicii noștri, care îl foloseu drept medicament. Cu timpul și știința a recunoscut meritele de drept ale usturoiului, considerat astăzi un antibiotic natural de mare valoare.

Printre efectele benefice ale consumului de usturoi amintim: prevenirea hipertensiunii, a diabetului, scăderea colesterolului rău, tratarea infecțiilor, dizolvarea cheagurilor de sânge care generează infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

De aceea, nu ezita să te inspiri din inteligența omului de la țară și fă-ți un obicei din a consuma cel puțin un cățel de usturoi zilnic, pentru a beneficia de o sănătate de invidiat. Și... nu uita!... nu-l "cura" și nu-l "săra"!