-

Planta-medicament a naturii şi beneficiile sale uimitoare

Condiment şi medicament deopotrivă această plantă originară din Arabia era folosită în Antichitate ca remediu pentru stările de neliniște, graţie efectului său calmant.

Pliniu cel Bătrân trata cu ajutorul acestei plante migrenele și mahmureala, iar surse scrise din secolul al XV-lea, susţineau că acesta reprezenta un medicament pentru toate bolile.

Fitoterapeuţii contemporani confirmă atributele medicinale ale plantei şi declară că efectele relaxante şi odihnitoare i se datorează uleiurilor volatile. Un studiu recent realizat de cercetători menţionează şi alte valenţe terapeutice ale plantei, considerată un remarcabil remediu antistres. Pe lângă uleiurile volatile, aceasta conţine cantităţi mari de vitamina A şi C. Totodată, planta-minune are efectele antiinflamatoare, antiseptice şi tonic-aperitive, dar este și un bun diuretic şi fortifiant al organismului.

Este vorba despre maghiran, planta care deţine „secretul ”de a creşte puterea sistemului imunitar încât acesta să acţioneze foarte eficient în orice anotimp. Este o plantă aromatică şi medicinală ce se aseamănă foarte tare cu oregano, ambele plante făcând parte din aceeaşi familie, a Lamiaceaelor. Totodată, maghiranuleste un remediu natural care vine în sprijinul persoanelor vulnerabile la răceli, însoţite de stări febrile.

Iată câteva dintre cele mai importante proprietăţi curative ale maghiranului:

1. Ajută la eliminarea secreţiilor bronhice

Uleiurile volatile şi fenilpropanoida, acţionează rapid asupra bronhiilor, îndepărtând secreţiile în exces şi grăbind dezinflamarea acestora. Tusea este calmată şi respiraţia este uşurată. Preparatele cu maghiran sunt eficiente în cazurile de bronşită, sinuzită, viroze respiratorii şi alte afecţiuni ale plămânilor.

2. Ucide microbii

Uleiul din compoziţia maghiranului ucide microbii şi combate înmulţirea bacteriilor rele. De aceea, datorită efectului antiseptic, acest ulei antiviral este recomandat de specialişti în tratamentul unor afecţiuni frecvente, precum gripa şi oreionul. Mai mult, uleiul de maghiran este un excelent cicatrizant pentru diferite răni care se închid foarte greu, previne tetanosul şi tratează numeroase afecţiuni digestive, chiar şi ulcerele interne.

3. Eficient în calmarea afecţiunilor gastro-intestinale

Tinctura cu maghiran este eficientă în cazurile de indigestie, crampe abdominale şi alte afecţiuni ale intestinelor. Este un remediu potrivit în stările de greaţă, de asemenea ajută la expulzarea gazelor intestinale. Substanţele flavonoide ajută la neutralizarea radicalilor liberi şi favorizează eliminarea toxinelor la nivel intestinului gros.

4. Calmant al sistemului nervos

Terpinenul, compus chimic complex ce se găseşte din plin în uleiul volatil din maghiran, acţionează asupra sistemului nervos şi aupra producţiei de hormoni. Ajută la sintetizarea serotoninei, hormonul fericirii, care ajută la obţinerea stării de relaxare nervoasă şi fericire.

5. Menţine în stare perfectă circulaţia sangvină

Maghiranul are în componenţă substanţe care fluidifică sângele şi care ajută la creşterea elasticităţii vaselor sangvine. Curele naturiste cu maghiran îmbunătăţesc circulaţia, împiedică depunerea colesterolului pe vasele sangvine şi micşorează ricul de atac vascular cerebral.

6. Vitaminizează organismul

Plantele de maghiran sunt bogate în vitamine şi minerale, consumul acestora ajutând la vitaminizarea celulelor. Preparatele cu maghiran sunt indicate în timpul iernii, pentru că previn instalarea stării de slabiciune, datorată carenţei de substanţe nutritive.

7. Proprietăţi antiinflamatoare

Uleiul cu extracte de maghiran era utilizat şi de sportivii greci care participau la Olimpiade, pentru calmarea durerilor musculare datorate efortului intens. Efectul inflamator este rapid resimţit de sistemul muuscular. Masajul cu acest preparat are şi acţiune calmantă.

Articole înrudite