-

Dudele, fructele care îţi prelungesc viaţa şi beneficiile lor uimitoare

Dudele nu se numară, din păcate, printre fructele preferate ale românilor, în ciuda faptului că sunt o sursă de sănătate, cu beneficii mirculoase pentru organism.

Originar din China, dudul a fost adus pe meleagurile româneşti în urmă cu câteva sute de ani. Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.

Totodată, ele conţin cel mai puternic antioxidant din lume - resveratrolul, lucru demonstrat de culoarea închisă a lor. Studiile au arătat că resveratrolul protejează împotriva alterării vaselor de sânge. Graţie antioxidanţilor din compoziţie, fructele de dud sunt un aliat în lupta cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infecţiile bacteriene.

Dudele ajută şi la prevenirea formării de cheaguri de sânge şi scad riscul bolilor de inimă. Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Tot aceste fructe ajută şi sistemul imunitar, iar vitamina C şi flavonizii din compoziţia lor protejează împotriva răcelilor şi a infecţiilor.

Aceste fructe ajută la îmbunătăţirea vederii şi auzului, stimulează creşterea părului (în ţara de origine, chinezii folosesc sucul de dude ca tratament împotriva căderii părului) şi combat constipaţia.

Fructele pe care adesea le ignorăm reprezintă adevăraţi aliaţi ai sănătăţii, dar şi ai frumuseţii, tot mai multe studii dovedind efectele de întinerire ale produselor cosmetice care conţin extracte din dude.

Nici frunzele de dud nu trebuie neglijate, acestea fiind folosite de sute de ani în medicina chineză. Frunzele de dud reduc glucoza din sânge, acţionează asupra acidului uric prin scăderea acestuia, intensifică consumul de glucoză în celulele grase protejând pancreasul, inhibă peroxidarea lipidelor, inhibă xantinoxidaza şi scad stresul oxidativ, ajutând la combaterea radicalilor liberi din organism.

Astăzi peste 500 de studii dovedesc aceste efecte benefice ale dudelor şi caută soluţii pentru o mai bună comercializare a acestora.

Articole înrudite