Remedii naturale care alungă durerile reumatismale
Odată cu trecerea anilor, corpul uman dă semne de oboseală, confruntându-se cu tot felul de probleme. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care le acuză persoanele de vârsta a treia este reumatismul.
19 Iulie 2018, 15:23
Sub termenul de “reumatism” se ascund mai multe afecţiuni ale sistemului osteoarticular ce au ca numitor comun inflamaţia (locală sau generalizată), degenerarea ţesuturilor, durerea (uneori insuportabilă), rigiditatea şi limitarea mişcărilor.
În majoritatea cazurilor, reumatismul apare ca urmare a unei dereglări ale sistemului imunitar. Cauzele nu sunt în totalitate cunoscute, dar factorii genetici și o infecție streptococică netratată sau tratată ineficient pot avea un rol important în apariția și dezvoltarea reumatismului.
Simptomele pot fi diverse: dureri articulare, la schimbarea vremii sau dureri ocazionale, după un efort, sensibilitate la frig și accentuarea durerilor în anotimpul rece.
Cea mai cunoscutî formă de reumatism este poliartrita reumatoidă, situatie în care articulaţiile (genunchi, glezne, coate) sunt inflamate și dor, sunt sensibile, roşii şi rigide. Durerile pot fi ignorate la început dar devin insuportabile și pot duce la restrângerea activității de zi cu zi.
Chiar dacă nu se vindecă, bolile reumatice pot fi ținute sub control. Iată câteva remedii eficiente, prin care durerile reumatismale pot fi "potolite":
1. Piper Chayenne, ulei de măsline și ghimbir
Ingrediente:
2 linguri de piper cayenne
125 ml de ulei de măsline încălzit sau 250 ml de oțet de mere
o bucățică de 2-3 cm de ghimbir
Mod de preparare:
Amestecă bine toate ingredientele până se formează un amestec omogen. Acest remediu trebuie să fie folosit doar extern. Aplică-l pe zonele afectate și masează pielea cu mișcări circulare, după care lasă-l să acționeze cel puțin 20 de minute.
2. Frunze şi foi de frasin
Un alt remediu împotriva durerilor provocate de reumatism este ceaiul preparat din două linguriţe de frunze şi foi de frasin la 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea în trei reprize, după fiecare masă principală. Iată ce ai de făcut pentru o tinctură-minune: tai mărunt 30 g de ardei iuţi proaspeţi, apoi îi pui într-un borcan, adăugând deasupra jumătate de pahar (100 ml) de apă şi jumătate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Închizi ermetic borcanul cu capac şi laşi preparatul la macerat, vreme de 10 zile, după care se filtrează, iar tinctura obţinută se toarnă într-o sticluţă închisă la culoare.
3. Scoarță de salcie
Scoarța de salcie, care nu este altceva decât aspirina naturală, este folosită, de mii de ani, pentru alungarea durerilor de tot felul. Are efecte tonice, antiseptice și antiinflamatoare, sedative, astringente și antireumatismale.
Ca leac împotriva răcelii, gripei cât și a durerilor de oase se prepară o infuzie din 200 de ml de apă clocotită, care se toarnă peste două lingurițe de scoarță de salcie uscată și mărunțită. Lichidul se bea, câte 2-3 linguri, pe parcursul unei zile.
4. Tinctură antireumatismală
Se face un amestec din scoarţă de salcie (20 părţi), teci de fasole (15 părţi), frunze de mesteacăn (10 părţi), flori de soc (5 părţi), fructe măcinate de ienupăr (5 părţi) şi iarbă de rostopască (2 părţi), peste care se toarnă alcool de 40°. Se iau câte 30 de picături, de 2-3 ori pe zi, între mese, în cure de 1-2 luni pe trimestru.