-

"Condimentul naţiunilor“ - darul naturii care protezează de cancer şi de demenţă

Apreciat pentru gustul dulce-acrişor pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnii, muştarul este unul dintre condimentele folosite în întreaga lume, motiv pentru care şi-a şi câştigat titlul de “condimentul naţiunilor “.

Originar din Egiptul Antic, muştarul era folosit în antichitate ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei.

Pe lângă proprietăţile sale curative apreciate din cele mai vechi timpuri, se consideră că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.

Specialiştii au scos la iveală faptul că acest condiment, fie că este consumat sub formă de seminţe, fie ca pastă, este un bun aliat împotriva astmului, bronşitei, durerilor reumatice, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, reumatismului şi gripelor.

Boabele de muştar au în componenţă: mucilagii, substanţe minerale (potasiu, magneziu, proteine şi calciu), proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) şi un ferment (mirozină), care fac din acest condiment un medicament veritabil.

Seminţele de muştar conţin fitonutrienţi ce împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previn apariţia cancerului gastrointestinal.

Şi inima se află printre “beneficiari”. S-a dovedit că muştarul reduce riscul apariţiei unui eveniment cardiovascular. În unele studii, se arată că substanţele din muştarul galben pot preveni chiar şi maladia Alzheimer.

În plus, cercetările au scos la iveală faptul că muştarul, graţie unei substanţe pe care o conţine, contribuie la starea de bine, aducând chiar şi un strop de fericire. “Triptofanul, un aminoacid esenţial, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabilă de starea de bine a organismului) se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar”, afirmă specialiştii în domeniu.

Iată cum contribuie muştarul la menţinerea sănătăţii:

- ajută digestia prin stimularea sucurilor gastrice, a secreţiilor biliare şi prin stimularea tranzitului intestinal
- luptă cu durerile de cap
- ameliorează simptomele menopauzei
- stimulează buna funcţionare a circulaţiei sângelui şi creşte tensiunea arterială
- scade colesterolul
- este de mare ajutor în cazul carenţelelor de vitamine şi minerale
- este un aliat de nadejde în curele de slăbire, având doar trei calorii per linguriţă.

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite